Прочут рибар предупреди за нещо страшно, което се случва в морето край Созопол
Няма да умрете от консумацията на циганка с такива размери, но към момента тази риба расте с космическа скорост поради огромните количества храна, които изяжда в пасажите по пътя си към брега и обратно. Здравословно за ядене месо по нея все още няма. Поне докато не стане с големина около 400-450 гр. За това предупреждава най-известният и опитен рибар на южното Черно море – Стамо Гамартов, наследник на частен далян край Созопол, една от култовите живи фигури на българското рибарство, пише "Флагман".
Пред Флагман.бг Гамартов изрази съжаление още от факта, че трета година не е попадал на нито една дива ципура, известна у нас като врана. Според него тя била една от най-вкусните риби, наред с калкана и лястовицата, но той е убеден, че напълно е изчезнала от нашите води.
Ципурата, характерна изцяло за Средиземно море, само до преди десетина години често била улавяна край Созопол, а нейният вкус бил далеч по-деликатен, отколкото на посестримата й в южна Гърция.
„Помня, че с бившия министър на търговията и туризма Валентин Василев, който, за мен, е един от най-добрите ни харпунджии, преди 15 години сме се връщали с по 5-6 хубави ципури в района между Приморско и Созопол. Ципура вече няма! Гладкото като тава Черно море през тези три дни дава огромни количества сафрид, вече се появи и барбун – царската риба. Ако искате да хапнете хубава черноморска риба в заведение край морето, не се изкушавайте да поръчвате чернокоп, защото ще ви сервират миналогодишен. Засега чернокоп все още не е излязъл", споделя той.
Последвайте ни
0 Коментара: