Морето край Созопол от няколко дни буквално е завряло от маломерни паламудчета с тегло 300-350 гр или та.нар. циганка. Има колеги, които се съблазняват от улова на тези екземпяри, но аз ги съветвам да не ги предлагат на клиенти, защото са отровни.

Няма да умрете от консумацията на циганка с такива размери, но към момента тази риба расте с космическа скорост поради огромните количества храна, които изяжда в пасажите по пътя си към брега и обратно. Здравословно за ядене месо по нея все още няма. Поне докато не стане с големина около 400-450 гр. За това предупреждава най-известният и опитен рибар на южното Черно море – Стамо Гамартов, наследник на частен далян край Созопол, една от култовите живи фигури на българското рибарство, пише "Флагман".

Пред Флагман.бг Гамартов изрази съжаление още от факта, че трета година не е попадал на нито една дива ципура, известна у нас като врана. Според него тя била една от най-вкусните риби, наред с калкана и лястовицата, но той е убеден, че напълно е изчезнала от нашите води.

Ципурата, характерна изцяло за Средиземно море, само до преди десетина години често била улавяна край Созопол, а нейният вкус бил далеч по-деликатен, отколкото на посестримата й в южна Гърция.

„Помня, че с бившия министър на търговията и туризма Валентин Василев, който, за мен, е един от най-добрите ни харпунджии, преди 15 години сме се връщали с по 5-6 хубави ципури в района между Приморско и Созопол. Ципура вече няма! Гладкото като тава Черно море през тези три дни дава огромни количества сафрид, вече се появи и барбун – царската риба. Ако искате да хапнете хубава черноморска риба в заведение край морето, не се изкушавайте да поръчвате чернокоп, защото ще ви сервират миналогодишен. Засега чернокоп все още не е излязъл", споделя той.