"Как забогатяха пловдивските управници". Подобна поредица пуснаха от сайта "Марица". В първа част на разследването им обясниха как вицето на пловдивския кмет Иван Тотев напазарува 3.1 дка по 19 евро на квадрат.

Ето какво още пише в разследването:

Фамилията на пловдивския кмет Иван Тотев започна от малко общежитие до казармите и Централни гробища. В момента обаче братът на градоначалника строи огромен частен квартал в терена на бившата пивоварна "Каменица". Не е лошо, че кметът е от богато семейство, чийто бизнес се развива. Притеснителното е, че възходът на фамилията съвпада напълно с периода на неговото кметуване.

Оказва се обаче, че не само роднините на градоначалника стават все по-богати в двата мандата на Тотев. Със светкавични темпове имущество и пари трупа цял кръг приближени на кмета. В поредица от разследвания "Марица" разказва как забогатяха пловдивските управници и дали това не става на гърба на общината и държавата.

Зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски е реализирал изключително изгодна сделка, в която е придобил терен от 3,159 дка в индустриалната зона на "Тракия" на нищожна цена от 19 евро за квадратен метър. Притеснителното е, че земята е част от общински имот, а предложението за продажбата му до ОбС е именно на Кацарски. За да няма конфликт на интереси, е използвана фирма прекъсвач, показва разследването. Тази схема за затриване на следите отдавна се използва от забогатяващите представители на местната власт в Пловдив. Уникалното в случая е, че работата на Кацарски като ресорен зам.-кмет е именно опазването и ефективното управление на общинската собственост. За седемте години в местната власт той е подготвил за продажба стотици терени. И явно е решил да вземе един и за себе си, макар и не като директен участник в сделката с общината. В крайна сметка обаче именно той се оказва собственик на 3159 кв. м на ул. „Нестор Абаджиев“ 59 А. Теренът се намира в близост до околовръстното шосе за Асеновград в район, който се развива бързо като индустриална зона и цените на имотите там непрекъснато поскъпват.

Сделката е извършена чрез препродажба с търга, на който се явява само един кандидат.

Броени месеци след това част от вече бившия общински терен се препродава, а Димитър Кацарски, вече в ролята си на бизнесмен, се явява като лоялен купувач. В закона за общинска собственост няма забрана за такъв род сделки.

Имотът в „Тракия“ е изваден на търг именно по предложение на зам.-кмета Кацарски. То е одобрено с решение на Общинския съвет № 52 от 11 февруари 2016 г. Теренът е с площ 20 317 кв. метра. Началната тръжна цена е била 720 000 лева, но кандидатът е предложил 911 703 лева /23 евро на квадрат/. Така имотът е продаден на фирма „Енко пластикс“ ЕООД. Договорът е сключен на 20 юни 2016 г.

Скоро търга собственикът разделя имота на три. И през март 2017 г. услужливо продава 3159 кв. метра на фирма „Калдис“ ЕООД, чийто собственик е Димитър Кацарски.

Други 9159 кв. м придобива „Импулс пропърти груп“ ООД на строителния предприемач Иван Караилански. Другите 8 декара си остават собственост на „Енко пластикс“.

Фирмата на зам.-кмета плаща на "Енко пластик" за земята 120 000 лева, или по 19 евро на квадрат - цена, по-ниска от тази, която е постигната на търга. Съседният терен е продаден на „Импулс пропърт груп“ три месеца по-късно срещу 417 604 лева, или по 23 евро за квадрат.

Бившият общински терен засега не е застроен. Върху него са струпани огромни купчини пръст, обрасли с бурени. Индустриалната зона в "Тракия" обаче бързо се развива и цените на имотите вървят нагоре. Трите декара на зам.-кмета се намират на добро място, между представителните бизнес сгради на „Енко пластикс“ и „Сантинели“. Дели ги малка вътрешна улица. Отпред, на ул. „Нестор Абаджиев“ 59 наскоро е вдигната нова сграда на „Тарос трейд“. На същата ул. „Нестор Абаджиев“ са „Профилинк“ и бившият соцмастодонт за пишещи машини.

По случайно стечение на обстоятелствата на №45 на същата улица е регистрирана и частната фирма на Кацарски „Калдис“ ЕООД, с която вицето на Иван Тотев от години върти шивашки бизнес. На адреса открихме голямо старо хале, на чиято външна порта наистина е окачена табела „Калдис“. Сградата обаче се оказа празна. „Цехът спря да работи още преди Нова година, търсим друг наемател“, обясни възрастен мъж, представил се като собственик на имота. Димитър Кацарски му е бил наемател, но преди време е изнесъл производството. В цеха са работили близо 80 шивачки.

Зам.-кметът опроверга вчера като каза, че фирмата му продължава да работи, но шивачките са пуснати в отпуск.

Инж. Димитър Кацарски: Извадих разрешение, ще строя фабрика

"Вече имаме строително разрешение за шивашка фабрика" - така зам.-кметът инж. Димитър Кацарски отговори вчера на въпрос какви са инвестиционните му намерения на придобития от него терен на ул. "Нестор Абаджиев" в "Тракия". Той се въздържа да посочи какви средства възнамерява да вложи, но подчерта, че неговата фирма "Калдис" е създадена отдавна, производството винаги е било успешно, има пазар за трикотажни изделия, което гарантира сигурни доходи.

По повод на обстоятелството, че имотът на ул. "Нестор Абаджиев" беше общинска собственост, зам.-кметът репликира: "Всички имоти навремето са били общински".

Инж. Димитър Кацарски увери, че фабриката на ул. "Нестор Абаджиев" не е закрита, и допълни, че в момента работниците са пуснати в отпуск. "Не е вярно, че са освободени", опроверга зам.-кметът.

За къщата на ул. "Куртевич" инж. Димитър Кацарски обясни, че си е купил 55 кв. метра земя от общинската фирма "Единство", като играл на търг. За парцела е платил 40 000 лева, които е взел като заем. "Беше празно място. През 2004 г. построих къщата с лице към улицата. От трите страни тя е залепена на калкан със съседните сгради. Височината на къщата ми е наравно с другите и не съм я надвишил", подчерта градоначалникът.

Инж. Димитър Кацарски допълни, че през 2016 г. е направил само ремонт. Не съм правил никакво надстрояване, тя е в същите обеми, както и преди", увери вицето на Тотев.