Откакто е създаден гробищният парк във Велико Търново, не е имало друг месец през годините, в който да са извършвани толкова много тъжни ритуали, пише "Борба". 

Този ноември са погребани 98 души, а за сравнение със същия период през 2019 г. те са били 46. Заради многото покойници се стига до момент, в който опечалените близки се налага да подават заявка за организиране на траурната церемония през следващите дни.

Забавяне на погребенията има и заради наложената карантина на семействата, които трябва да чакат да приключи изолацията, за да могат да изпратят достойно роднините си.

Според статистиката, всеки ден през ноември е имало поне по 3 погребения в местния гробищен парк. Част от тях са били на починали от коронавирус, като при провеждането им служителите на общинското предприятие „Обредни дейности“ се съобразяват с препоръките на здравното министерство за извършване на тъжния ритуал.

Според напътствията на ведомството близките могат да си вземат последно сбогом с покойника при затворен ковчег, а дъното му се посипва със специален прахообразен биоцид.

Лицата, които са ангажирани в погребенията, трябва задължително да носят предпазни средства – маски и ръкавици.
През миналия месец са преобладавали погребения на издъхнали след боледуване от други заболявания, а не COVID1-19.

При голямо натоварване работят траурните агенции в града. Организирането на един тъжен ритуал от фирмите струва минимум 800 лв.