Рибари в екстаз от това, което се случи в Сандански СНИМКИ
Един от старите рибари Кирил Чолев е категоричен, че за да се ловят едри скобари през зимата, трябва да се спазят няколко тънкости
„Като кажа, че съм на риба, се започва едно питане, ама има ли слука, колко хвана, ще направиш ли пържена тази вечер…”, жалва се Георги Митрев от Петрич. „Като тръгна на риба, не казвам на никого, защото като споделя, не ми върви. Тази събота и неделя се прибрах с 12 бройки по 300-400 грама скобарчета. Добри са, ще ги споделя с фамилията”, разказа Георги.
Санданчанинът Филип Джамбазов, който е запален рибар от близо четвърт век, каза, че повече си пада по мряната. „Тя се хваща по-лесно, докато скобарът трябва да е със специална кука. Прибирам скобар с тегло над 1 килограм. Другите, по-малките ги връщам обратно.
Тръпката е голяма, когато започне да дърпа въдицата, макар че и малките също дърпат сериозно и си мислиш, че е хваната някоя голяма трофейна риба. След като я извадя и видя, че е малка, я връщам обратно”, каза пенсионерът Филип Джамбазав и допълни, че скобарът в последните няколко години се е превърнал в една от най-търсените риби по река Струма.
„От години едно от успешните места за ловене на скобар е на моста на Старата гара и след като нивото на реката придойде, местата там изчезнаха и сега търсим нови”, заключи Филип.
Добрата новина е, че почти всеки рибар край моста бе уловил поне една рибка, други дори по 5-6 бройки. Съветът на Огнян Илиев към колегите му, които са новаци в занаята, е да бягат от местата, където гъмжи от дребосъци.
„Там, където има дребосъци и кълват на въдица, този, който иска да хване голям скобар, ще трябва да се премести на друго място. Другата тънкост през зимата е хвърляне на захранка предимно от хляб или варено жито. Това е начин да се избягват дребните риби и се оставя шанс до стръвта да стигнат едрите екземпляри. Риболовът на едри скобари е най-добре да се осъществява с телескоп с водачи, тип „болонеза”, а също така скобарът се лови и на бял червей”, заключи О. Илиев.
Последвайте ни
0 Коментара: