Родителите на отвлечения морски капитан от Благоевград Любомир Чанев са видели видеозапис, на който се чува синът им да казва, че е добре, съобщава struma.bg, позовавайки се на Мими и Валери Чаневи, които продават плодове и зеленчуци на благоевградския пазар.

Те обаче са категорични, че не са осъществили връзка със сина си, който от 3 седмици е заложник заедно с 39-годишния помощник капитан Данаил Веселинов и моряците от екипажа на товарния кораб Galaxy Leader. Международният плавателен съд с 25-членен екипаж от България, Украйна, Филипините, Мексико и Румъния бе отвлечен от йеменските бунтовници хуси в Червено море.

Преди няколко дни агенция „Ройтерс” тиражира информация, подадена от компанията, собственик на кораба, че на екипажа са разрешени „ограничени контакти“ с техните семейства.

„Безопасността и благосъстоянието на членовете на екипажа остават важен приоритет както за собствениците, така и за мениджърите (на нашата компания), и ограничените контакти, които са разрешени на членове на екипажа с техните семейства, навеждат на мисълта, че с моряците се отнасят толкова добре, колкото може да се очаква при тези обстоятелства“, се казваше в изявление на регистрирания на остров Ман, който е британско владение, собственик „Галакси маритайм“ (Galaxy Maritime).

„Не е вярно, че имаме контакт. Не сме се чули с нашия син. Показаха ни само запис, на който го чуваме да казва, че е добре… това беше”, заяви Мими Чанева, майката на Любомир Чанев.

Близките на 38-годишния български капитан получават информация само от Външно министерство. Опитват се да имат силен дух и да не губят кураж и надежда, че заложническата криза ще приключи с щастлив край.

Любомир Чанев

„Задържаните 25 членове на екипажа нямат никаква връзка със сегашната ситуация в региона. Нищо не може да се постигне с по-нататъшното им задържане“, твърдят от компанията, собственик на кораба, който иначе плава под флага на Бахамските острови и е нает от японската компания „Нипон Юсен“.

Сред съсобствениците на британската компания е израелският магнат Ейбрахъм Унгар, един от най-богатите хора в Израел, приближен на Йоси Коен – бивш директор на разузнаването на страната МОСАД, съобщи Times of Israel.

Хусите извършиха няколко атаки срещу кораби в Червено море след избухването на конфликта между Израел и „Хамас“ преди два месеца в знак на подкрепа за палестинското ислямистко движение, което нападна еврейската държава на 7 октомври. Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници отправиха редица искания, свързани с войната в Ивицата Газа, като условие, за да освободят „Галакси лийдър“.

Съединените щати, Япония и Бахамските острови призоваха за безусловното освобождаване на кораба с двама българи в екипажа на срещата на Международната морска организация.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук