Жена тегли заем в размер на 5000 лева, но със скритите лихви се оказва, че трябва да върне малко над 12 бона.

Десетки са вече спечелените дела в Родопите срещу фирми за бързи кредити. Оказва се, че договорите нарушават „добрите нрави“ и са в противоречие със закона, пише 24smolian.com.

В един от последните подобни казуси, жена от родопско село трябвало да върне заем с 250% лихва. Годишният лихвен процент върху 5000 лева бил 41%. Срокът за погасяване – 24 месеца. Пакет от допълнителни услуги и възнаградителна лихва обаче увеличили сумата за връщане на 12 007 лева.

Договорът за потребителският кредит бе обявен за нищожен от съда, заради противоречие със закона. Компанията бе осъдена да върне общо 5388 лева на жената, както и да плати 415 лева съдебни разноски.

Десетки са подобни дела в региона. Буквално всеки ден в съдилищата се разглеждат по няколко, заведени от потребители на подобни услуги.

Съдът спря хиляди левове „рекет“ под различни форми

В един от случаите, отново жена от родопско село, надви 4 фирми за бързи кредити. Тя си спести хиляди левове под форма на неустойки, такси за експресно разглеждане, гарант по кредита. Договорите за заем с различните компании били за скромни суми от 600 до 1300 лева. Впоследствие, освен лихвите, трябвало да се връщат и суми до над 3000 лева. 

Родопчанката заведе дела, които спечели. Магистратите се произнесоха, че с подобни действия се заобикалят различни членове от Законите за потребителските кредити, задълженията и договорите, защита на потребителя. Съдът прецени, че се нарушават добрите нрави и обяви допълнителните парични щения на фирмите за нищожни. 

В един от случаите, жената изтеглила кредит в размер на 1300 лева. Оказало се, че трябва да плати обаче още 954 лева за експресно разглеждане на документи, неустойка в размер на 636 лева.

Ведно с годишния процент на разходите от 49.49%, годишен лихвен процент 40.32 % и лихвен процент на ден 0,11 при срок на кредита от 15 вноски, в крайна сметка сумата набъбвала до 3 267 лева.

В друг от случаите начислената неустойка била 2344,13 лева при кредит от 1200 лева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук