Между 15 и 18 лева за килограм мед е цената в Кюстендилски регион. От бранша не изключват и възможността тя да се повиши.

„Колеги вече правят опити да продават за 18-20 лева килограм мед, а други, които използват мед от други райони, подбиват цената и продават на 10 и 11 лева. Истинските пчелари, които се грижат за пчелните семейства, имат големи разходи. Повишават се цената на горивата и на лекарствените средства. Пчелар, който иска добре да обгрижва пчелното семейство, трябва минимум 3-4 пъти в месеца да отиде до кошерите. При средно разстояние около 25 км до пчелина, това са 100 км, или 400 за един месец”, заяви председателят на сдружение „Пчела” Тихомир Стоицов, цитиран от Struma.bg. 

Тихомир Стоицов

Двама са новозаписаните пчелари в организацията. От там отчитат липса на интерес към бранша. Апатията и безпомощността принуждава много стари пчелари да се отказват, работят колкото да добият мед за семейството и за приятелите.

Калин Гавазки от сдружение „Пчела“ има най-много пчелни семейства – близо 300 броя, но разпръснати  на различни места.

„Надяваме се пчелите да не изчезнат, въпреки че има такава тенденция, пчеларите са упорити хора. Зимните загуби напролет се възстановяват“, обобщи Тихомир Стоицов.

И тази година пчеларите в Кюстендилско няма да отчетат добра година, различните природни аномалии доведоха дотам, че средният добив е 5-10 кг от кошер. Старите проблеми, свързани с финансиране, остават висящи. Подпомагат се единствено земеделските стопани, регистрирани по Наредба №3, и то с минимални средства. Тази година беше отворено извънредно финансиране за преодоляване последствията от Ковид-19 с изключително малко финансиране и тук се включиха само земеделски производители.

„Продължава да действа и програмата за подпомагане на пчеларството, която обаче е инвестиционна. Там трябва да се похарчат едни пари, за да може след време да бъде възстановени част от парите, повечето пчелари нямат възможност да се включат. Годишно по програмата в страната се финансират между 800 и 1000 души. По програмата за селските райони също има възможност за подпомагане, за съжаление и там единици се включват“, обясни Тихомир Стоицов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук