Възрастна жена живее в кошмарни условия в дома си в пловдивското село Марково. Затрупана под камари боклуци, върху които се разхождат огромни плъхове, 75-годишната Мария, известна като Шекерката, буквално вегетира, пише TrafficNews.


Опитите на близки и институции да й помогнат са обречени на неуспех, защото дни след всяка проведена акция и почистване, жената системно започва да трупа нови боклуци. Пловдивчанката Симона Кацарска е подела инициатива за почистване на къщата на жената, като търси доброволци, с които да изнесат боклуците. 

Мария е от кореняците марковци и има голям наследствен имот. Според местни жители има ясновидски способности и преди време доста хора са се обръщали към нея за съвет. Сега обаче почти никой няма достъп до къщата.

"Въпреки че има голяма къща, преди време тя живееше в кашони на улицата. докато бях кмет няколко пъти от общината чистихме къщата. Изнесохме невероятно количество отпадъци - 32 кубика. Жената има син, който също системно почиства къщата" разказа бившият кмет Пламен Кабаков. 

Възрастната жена не може да бъде настанена в социална институция, тъй като има високи доходи и спестявания. Също така има имоти на свое име. 

"Правихме проверка и не можем да я включим в нито една програма. Въпреки това при всяка благотворителна акция нашите доброволци я посещават и й носят продукти", разказва настоящия кмет Десислава Терзиева. Тя няколко пъти се е срещала със сина на Мария, но той също срещал затруднения при опитите си да се грижи за майка си. 

Местни жители разказват, че жената твърдяла, че се "зарежда" от боклуците на хората и затова събирала всичко, което марковци изхвърлят и го носела в дома си. В живота си Шекерката била преминала през доста перипетии.

Жената е трудноподвижна, тъй като през 90-те тя била нападната от бандити, които я пребили от бой и й счупили краката. От тогава тя се придвижва с патерици. Според запознати била осакатена от хора, които търсели съкровище, а тя станала неволна жертва на разкопките. 

Хората от Марково се тревожат за Мария, но не знаят как да й помогнат. От една страна институциите са безсилни, тъй като имотът е частен и те не могат да влязат вътре без съгласие на собственика. От друга - близките на жената също не могат да се справят с нея. 

Случаят едва ли е изолиран. Той е симптоматичен за състоянието на системата за психиатрична помощ в България. Тези болни хора са невидими за обществото, но те съществуват. И се нуждаят от специални грижи.