Заради по-високите разходи, нощувките в курортите по Черноморието ще са със средно 20-30 % по-скъпи в сравнение с миналата година. 

Пред Нова телевизия Антония Чомпова разкри, че за 7 нощувки цената във високия сезон за двама възрастни с едно дете е 5026 лева, а през миналата година е била 3080. 

Във ваканционно селище Дюни през миналата година за 10 нощувки тричленно семейство е плащало 3244, а през тази – 3589 лева, добави тя. 

Хотелиерите обясняват по-високите цени с разходите, които за година са нараснали с пъти, уточни водещият на „На твоя страна“ Георги Георгиев. 

Седмица край вълните може да ни излезе с 200-300 лв. отгоре спрямо миналото лято. 

„С 15-20 % отгоре са цените спрямо миналата година. Тоест, ще ни излезе поне 200 лв. повече”, каза Александра Попова, която е избрала да нощува край Царево.

В Балчик хотелиерите очакват силен сезон. Това лято отново те ще разчитат предимно на туристи от България и Румъния.

Виктор Лучиянов, който управлява 4-звезден хотел, пресмята, че от миналото лято до сега  разходите му са скочили с пъти. Затова е принуден да вдигне цената на нощувката.

„В нашия обект цената през активния сезон миналата година. е била 159 лв. – закуска с нощувка. Тази година  цената ще бъде 177 лв. и то само, за да се покрие разликата при енергоносителите”, поясни той.

По-евтин вариант за почивка в курорта са къщите за гости. И в тях обаче нощувката ще е по-скъпа от миналото лято.

„Цените сме ги завишили минимално, така че да бъдат достъпни за всички гости”, поясни Мими Василева.    

„За двойна стая нощувката беше 50 лева, а тази година става 60“, добави тя.

В Крапец засега резервациите са малко, но разходите и там растат. Затова и там нощувките ще са поне с 10 % по-скъпи.

„За къща с две спални цента от 140 стана 150 лева. Това е недостатъчно, за да се покрият големите разходи, но предпочитаме да я даваме на по-ниска цена, отколкото да остава празна“, заяви управителят на къща за гости Светлин Янков.

В Тюленово този сезон нощувките започват от 40-45 лв. и достигат до 75. Офертите са средно с 18 % нагоре спрямо миналото лято, но в хода на сезона ще има още едно повишение, пресмятат хотелиерите. 

Тази година цената е 125 лева за стая, а през сезона ще достигнат 150 лева, каза хотелиерът Радослав Русев.

В Албена очакват силен сезон, а оферти има за всеки джоб.

„Решихме да внесем разнообразие, като дадем различни пакети за почивки. За петзвезден хотел цента може да достигне и до 2 000 лева“, каза мениджърът Велина Гюмова.

Офертите за началото на лятото в Албена са с 10-15% отгоре, но се очаква нов ръст в цените. 

По-високи разходи отчитат и хотелиерите в Златни пясъци, а с това и по-скъпи почивки в курорта. 

„Повишението е в интервала между 20 и 30%. Това е най-малкото вдигане на цените, което могат да направят хотелите“, коментира Станислав Стоянов от Съюза на хотелиерите в Златни пясъци. 

Хотелиерите в Слънчев бряг засега готвят средно 20% ръст на цената на нощувките. Те не изключват и ново поскъпване в пика на сезона. 

Дори да изберете почивка под звездите вместо в петзвезден хотел, морето ще ви излезе по-солено от миналата година. Има повишение в цената на бунгалата в къмпинг Градина край Созопол с около 10%. При караваните няма промяна. Единствената разлика в сравнение с миналата година е, че са сложени електромери за всяка каравана. 

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма пък каза, че най-ниски ще са цените в началото на юни – 70-80 лева, а през средния сезон – 115. „През високия ще са около 150 лева на човек. Всяко семейство трябва да добави 30 лева към стоте, които е плащало през миналата година“, добави той.

„Разходите за седмица почивка скачат средно с 200-300 лева в зависимост от сезона и категорията на хотела, изчислиха от бранша“, заяви доцентът. 

От Института за анализи и оценки в туризма очакват 9 млн. туристи това лято, а през миналото са били 7,2 милиона.