Карантинирани ученици купоняват в хасковска дискотека, съобщава Haskovo.net, позовавайки се на възмутен гражданин, пожелал анонимност.

Става дума за три възпитанички на Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково. Те са били поставени в изолация като контактни лица заради заразени с коронавирус съученици.

Едната е от 12Г клас като й е била наложена карантина от 15 до 18 януари 2022 г. Другата е от 11Б клас като й е била наложена карантина от 13 до 17 януари 2022 г.. Трета е от 11Ж клас като й е била наложена карантина от 8 до 16 януари 2022 г.

Въпреки необходимостта от изолация, те са посетили нощното заведение, като двете от тях дори са непълнолетни. Момичетата са позирали за снимки на партито в края на миналата седмица, които са качени на фейсбук страницата на дискотеката. В публикацията в социалната мрежа е посочено, че купонът се е състоял на 15.01.2022 г.

По случая е изпратено запитване до РЗИ-Хасково.

Потърсен за коментар, след проверка, директорът на гимназията Деян Янев потвърди, че въпросните ученици са били под карантина в събота, когато е бил купонът. По-късно заяви, че също е видял снимките в социалната мрежа.

Според Янев, въпросната дискотека е източник на зараза и е на мнение, че не се осъществява контрол в нея. Подчерта, че според закона, в дискотеката не трябва да се допускат лица под 18-годишна възраст без придружител, а пълнолетните могат да влязат само със „зелен сертификат“ или с тест за коронавирус.

По думите му, в училището постоянно има заразени ученици, при това след посещение в нощни дискотеки.

„Някой трябва да си свърши работата в тази държава. Някой трябва да извършва контрол. Не може да има безконтролност в дискотеките и в същото време ние в училищата да се съсипваме от работа. Чудим се как да спасим присъственото обучение“, заяви Деян Янев.

След справка той заяви, че днес в училището има 189 ученици, които са поставени под карантина, 6 паралелки са поставени в изолация. Има 2 болни и 7 карантинирани учители.

От дискотеката казаха, че на входа проверяват личните карти на клиентите, но и за „зелен сертификат“ или за наличие на тест за коронавирус, но няма как да установят дали човек е под карантина или не. Уточниха, че непълнолетните имат право да влязат в заведението само с нотариално заверено пълномощно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ