Навръх Гергьовден почина бургаският писател и фантастолог Атанас Славов. Той си отиде от инсулт два месеца преди да навърши 75-годишна възраст. За кончината му съобщиха негови колеги, цитирани от "Флагман".

Атанас Славов е издъхнал в София, където живееше от години.

„Отиде си писателят, издателят, общественикът, мислителят, радетелят и двигателят на фантастичните изкуства в България, човекът, на който смисълът на живота бе да движи и поддържа българската фантастика. Той си замина, но това което остави след себе си като личност и творец остава! Светла му памет!“, написа директорът на Арт Център „Компас“ Емануил Арнаудов. 

"Беше един от малцината, при които духът наистина надделяваше материята. Светла му памет!", сподели фантастът Янчо Чолаков във Фейсбук.

Атанас Славов е роден на 29 юли 1947 г. в Бургас. Той е първият председател на Дружеството на българските фантасти "Тера фантастика", създадено и дълги години позиционирано в морския град. 


Публикува разкази и романа „Психопрограмираният“. Негови разкази са превеждани и издавани на немски, руски и английски език. Въпреки че, по собствени признания, не обича литературознанието, е публикувал над 40 статии по фантастология. Най-значимите от тях са представени в библиографията.

Изявява се като художник-фантаст. Има две любителски изложби на компютърни графики, в които използва собствена технология, основана на фракталната математика.

Съставител е на три албума на клубни графици и живописци: „Клубове прогностика и фантастика“ (1980); „Млади художници-фантасти“ (1981); „Образите на фантастиката“ (2006). Междувременно е работил като сондьор, техник по кислородни инсталации, строител, журналист, мебелист, логик и др.