Спасители алармират: Нещо страшно става в морето, стойте надалеч, изневиделица се появи...
Стражите обясняват, че опасното течение зависи от промяната във времето - дъждове, големи горещини, ветрове от пустинята
Мъртвото вълнение вече е непредвидимо. Преди то се появяваше, по традиция, само в началото на август. Сега обаче, връхлита неочаквано по време на целия сезон. За това предупреждават морски спасители преди началото на лятото, съобщава burgas24.bg.
Стражите обясняват, че опасното течение зависи от промяната във времето - дъждове, големи горещини, ветрове от пустинята. Миналия сезон например, се появи още през юни и буквално през седмица /имаше случаи и през няколко дни/, напомняше за себе си. Затова всяка сутрин, преди да започнат работа, спасителите задължително влизат в морето, за да проверят има ли подводни ями и течения, и за да знаят как да подходят.
"Влизаме във водата за да проверим морското дъно - има ли течения, които го копаят и дърпат навътре. Ако е западен вятърът, вдигаме червен флаг. При мъртвото вълнение, духа от север - североизток. Следим колко бала е вълнението на морето", обясняват стражите.
Те съветват туристите, да избират места за плажуване около постовете им и задължително да се съобразяват със сигнализацията.
Критично място на Северния плаж в Бургас например е около Моста. Там има много силно течение, има скали, образуват , се дънни ями. Скачането от съоръжението е забранено, както и влизането в морето при мъртво вълнение. Спасителите работят с Общинска полиция и именно общинските полицаи имат право да глобяват нарушителите, а актовете са от 50 до 200 лева.
Бургаският плаж ще е охраняем от първи юни. На Северната ивица, първоначално ще бъдат открити два поста , с работно време от 8 до 18 часа. Ще има медицински пункт с линейка, пише Труд.
От 1 юли вече ще работят всички 11 поста на територията на ивицата. Вишките са през 150 метра и вниманието им трябва да обхваща всяка част от тази зона.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук
Последвайте ни
2 Коментара: