Нарастващите цени на имотите превръщат инвестицията в имот с цел отдаване под наем в рисково начинание. 

Двустаен апартамент около 100 кв.м. в централните части на Пловдив струва средно около 150 000 евро, при наем от 300 евро на месец, са необходими около 40 години да бъде избита инвестицията. Ако наемът е 450 евро на месец, апартаментът ще бъде "избит" след около 28 години. И тази сметка е валидна, само ако през всеки един месец през всички тези години, в жилището има наематели, съобщава trafficnews.bg

Тази сметка не разглежда още един сериозен разход, а именно - обзавеждането, ремонти и довършителни работи. В повечето случаи на тази продажна цена в момента не може да бъде закупен приличен обзаведен апартамент. От друга страна, наемът от 450 евро няма как да бъде взет, ако състоянието на имота не е добро. 

Причината за огромното разминаване на двата пазара е, че цените на апартаментите устойчиво се покачват, докато рентите са поскъпнали незначително. 

Преди около 10 години бяхме стигнали до ситуация на пазара, когато излизаше много рентабилно да се изтегли кредит за жилище, спрямо това да се живее под наем. Причината беше, че за 20 години разходите и за двата вида настаняване - в новозакупен апартамент на кредит или в жилище под наем, бяха сравнително еднакви. С тази разлика, че след 20 години /при кредит/ домакинството става и пълноправен собственик на имота. 

В момента обаче да плащаш наем излиза значително по-икономическо обосновано спрямо преди, особено ако нямаш твърдо намерение да се установяваш в Пловдив. Причините да липсва сериозен растеж на наемите са основно две. Първо - бумът на закупуване на жилища с инвестиционна цел, които наводниха рентиерския пазар. От друга страна при непрекъснатото намаляване на покупателната способност на доходите на населението, при едни високи наеми просто имотите ще стоят празни. Това налага естествено регулиране на пазара. 

Другият огромен дефицит на пазара в момента са съвременно обзаведените жилища. Затова цената на такива имоти е значително по-висока от тази на останалите. Точно това е и таргетът на наемателите. 

Каква е ситуацията по квартали

Най-високи са наемите около университетите - Медицински университет и ректората на Пловдивски универаситет и филиала на Тенически университет. В зоните средният наем е 500 евро, като може да се намерят и по-скъпи имоти. Именно в същите тези квартали средната цена на жилище е 160 000 евро /при двустайно, 100 кв.м., обзаведено/.

Приблизително същите са рентите и в район "Северен" - средно около 450 евро или 5 евро на кв.м. В зоните около Новотела, продажните цени също са много високи - около 1500 евро на кв.м., а в по-крайните квартали стигат до 1000 евро за кв.м., но и наемите са доста по-ниски. 

В кв. "Христо Смирненски" средните наеми са около 400 евро, цените пък отново са средно около 1500 евро за кв.м. при обзаведените имоти. 

По-ниски са наемите в "Южен" и в "Тракия", където средната стойност е около 350 евро. Обазаведените жилища пък струват около 1300 евро за кв.м. или средна цена около 120 000 евро. 

Всичко това личи в статистиката на НСИ и Евростат. 

На Европейско ниво от 2010 г. до второто тримесечие на 2022 г. наемите са се увеличили с 18%, а цените на жилищата с 48%. В България цените на апартаментите са нараснали с близо 60 на сто от 2010 г. до второто тримесечие на 2022 година, а на наемите ръстът е с едва около 12 на сто.

Именно поради тези дисбаланси, собствениците на инвестиционни имоти станаха повече хотелиери, отколкото рентиери. Те масово започнаха да отдават имотите си за краткосрочно пребиваване през платформи като AirBnb и Booking. Новата тенденция не беше покрита добре от законодателството и не след дълго свободният пазар за отдаване за краткосрочен наем вече не беше такъв. Наложените ограничения и условия за бизнеса като категоризации и налози, доведоха до отлив и от този пазар, който носеше значително повече постъпления за собствениците на имоти. Там дори по-малки жилища носят по 100-150 лева приход за вечер.

Имоти, оборудвани с по-специални съоръжения, като джакузи или други тип спа глезотии, големи тераси и т,н. – пък са истинска златна мина и цените им за нощувка достигат 300 лева, значително по-скъпо от средните цени за хотелско настаняване.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук