Нарушител на Закона за движението по пътищата беше привлечен като обвиняем, за това, че е управлявал автомобила си с фалшива регистрационна табела, която е била изработена от самия него.

На разпоредителното заседание шофьорът се признал за виновен, като не обжалвал своето обвинение. Така той поискал да сключи споразумение с Районна Прокуратура- Пловдив, за да му бъде наложено минимално наказание.  

Нарушението е констатирано на 09.03.2022 г. около 14.30 часа. в Пловдив по булевард Марица. Обвиняемият бил спрян за проверка от пловдивската полиция, като в хода на предприетата проверка униформените забелязали, че задната регистрационна табела на управлявания от обвиняемия автомобил не отговаряла на оригинала издаден от съответните органи.

При проведен разговор с шофьора, той съобщил, че преди известно време загубил една от регистрационните табели на автомобила си. За да може да използва колата, той се решил да направи своя номер, но по незаконния начин, а именно с неистинска регистрационна табела, която не била поставена от органите на Пътна полиция.

Предвид установеното, обвиняемият бил отведен в сградата на 6-то районно, където предал доброволно фалшивата табела. За посоченото действие бил съставен протокол от разследващ орган и било образувано настоящото наказателно производство.

В хода на наказателното производство със заключението на експертизата се е доказало, че табелата е неистинска и не е отговаряла на БДС, следователно не е поставена от Пътна полиция.

От приложените по делото писмени доказателства, а именно справка за съдимост на обвиняемият, става ясно, че не е осъждан. Така са налице предпоставки сега обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното от него престъпление, като му бъде наложено административно наказание “глоба” .

След като прегледаха всички материали по делото, магистратите уважиха споразумението на държавното обвинение и нарушителя. Приетото административно наказание – глоба е в размер на 1000 лева. Шофьорът трябва да заплати сумата от 70лева за разноски по делото.

Решението подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред ПОС.