Тази година се навършват 50 години от откриването на Боровското съкровище - изключителен паметник на културата на траките от четвърти век преди Христа. 

В момента то е в Канада като част от изложбата "Първите владетели на Европа", но негова реплика може да се види в Историческия музей в Русе, както и на паната, които са поставени в чест на годишнината на Лапидариума в града, съобщава БНР.

Съкровището, открито край малкото градче Борово на петдесетина километра от Русе, от години обикаля света. То е едно от свидетелствата за времето на траките или желязната епоха. 

Преди 50 години, когато в страната ни земята започва да се обработва от трактори с дълбоки плугове, заедно с почвата, се обръща и историята, разказа преди време трактористът Стоян Кирилов, чийто плуг обърнал историята на родното му Борово. Дотогава никой не подозирал, че в тази част на българската земя е имало тракийска царска власт. 

Сега обаче историците знаят много. Ето какво обяснява проф. Николай Ненов, директор на русенския музей:

"В България можем да не говорим само за едно място, Долината на траките и всички свързват това с Южна България, а напротив - дори по брой на съкровища в Северна България има повече такива.

Боровското съкровище е едно от най-важните, защото фигурите, които се съдържат, невидимият мит, както казва проф. Иван Маразов за сюжетите по каната, всъщност показват древната митология, вярванията на траките. 

Така че, показването на това съкровище не е самоцелно, не е защото е сребро и злато, а защото е изключително важен елемент от нашето минало и история, допълни проф. Николай Ненов.

Вече 50 години ние се радваме на това съкровище, което обикаля света. 

Трактористът получил 300 лева от държавата, а археологът Димитър Иванов бил награден с орден "Кирил и Методий" Първа степен и екскурзия до Тунис. 

От БАН взели ръкописа му за книга, посветена на съкровището, но той така и не стигнал до публиката. Сега надеждата на историците и археолозите е държавата да отдели пари за разкопки, защото земята в Дунавската равнина е по-богата от Тракийската. А иманярите не спят.