Пълната карантина за 12-хилядния ромски квартал "Изток" в Кюстендил се удължава със седмица - до 8 юли, обявиха от Областния кризисен щаб след среща с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В местната болница е създадена необходимата организация за приемане и лечение на увеличаващ се брой новозаразени.

Смъртността при Covid-епидемията и за страната, и за региона е малко под 5%. 

Предприетите мерки за ограничаване разпространението на Covid-заразата в града дават резултати, обяви доц. Кунчев.

"Аз имам чувството, че може би щеше да е по-ефективно, ако съм седмица или 10 дни тук. Защото според мен работата в момента е свършена. Така или иначе мерките, които са взети, дават резултат и аз виждам, че огнището в квартал "Изток", а и по принцип в Кюстендил е под контрол", посочи той, цитиран от БНР. 

За ситуацията с Covid-пандемията в страната доц. Кунчев каза: "Има едно увлечение по правенето на все повече и повече проби, в което лошо няма, окей, те ни помагат да видим каква е картината, ама идеята не е да гледаме каква е картината, а да не допускаме тя да стане по-лоша.

И в такъв смисъл много по-добре е да се инвестира в мерки така, че да ограничим разпространението, отколкото непрекъснато да правим скрининги на нови и нови предприятия и да виждаме нещо, което само след два дни няма да е същото".

След 11 дни на пълна карантина в ромския квартал "Изток" в Кюстендил броят на заразените там продължава да се увеличава и те са вече над 100.

През последното денонощие има 4 нови случая на коронавирус. 2 от тях са в кв. "Изток".

В COVID отделението на Многопрофилната болница за активно лечение в Кюстендил пък са настанени 13 души като двама от тях са в много тежко състояние, съобщи пред БНТ директорът на болницата д-р Александър Величков.

"Последните десетина дни през COVID отделението са преминали 23-ма пациенти. Изпитваме затруднение и притеснение откъм гледна точка на персонала, той е лимитиращият фактор, който определя.

Легла винаги могат да се намерят допълнително, необходими са и кислородни инсталации за подаване на кислород, тъй като всички болни, които хоспитализираме, на практика са със двустранни пневмонии, с придружаващи заболявания и с някаква степен на по-лека или на по-тежка дихателна недостатъчност", посочи той.

Един лекар, една медицинска сестра и един санитар се грижат на смяна за болните в COVID отделението в Кюстендил.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ