Куриер намери и върна на собственика им 10 хил. лв. Случката се разиграла в угърчинското село Лесидрен.

Докато вървял по улицата към дома си, на един пътен разклон край кофа за отпадъци Стефан Радев видял захвърлен кашон в найлонова опаковка на куриерската фирма, в която работи. Това му направило впечатление и предизвикало любопитството. Затова решил да провери какво има в опаковката. След отварянето на кашона мъжът видял, че вътре има смачкан плик с пачки столевки.

Куриерът първо помислил, че банкнотите са фалшиви, а след това, че парите по някакъв начин са свързани с предстоящите избори и купуването на гласове. Или пък, че са свързани с ало измамници. Затова без изобщо да се двоуми решил да отнесе парите в полицията в Ловеч. При извършеното там преброяване станало ясно, че сумата е голяма - 10 хил. лв. Но което е по-важно, банкнотите изобщо не били фалшиви, а истински.

От полицията предприели действия за издирване на техния собственик и евентуалния крадец. Мистериозната история със захвърлените край кофата за отпадъци стотачки бързо била изяснена, като при това тя се оказала доста любопитна, пише "Телеграф".

Кранист

Парите били на краниста Младен Младенов от съседното село Галата. Мъжът работел на обект в София, когато получил съобщение от съпругата си, че от дома им е изчезнала голяма сума пари. Като вероятен извършител била заподозряна тяхна роднина, жена. Мъжът, без да губи време, подал жалба в полицията. Заподозряната обаче отрича, че е извършила това. В крайна сметка става ясно, че кражбата на парите е извършена от родната дъщеря на собственика.

След като научил това, бащата позвънил по телефона и потърсил сметка за извършеното престъпно деяние. Изплашена от бащиното наказание, щерката крадла решила бързо да се отърве от доказателството, като пъхнала плика с парите в един по-голям кашон и го захвърлила край контейнера за смет в Лесидрен. Номерът й да заличи следите от престъплението обаче не минал благодарение на куриера Радев.

След установяването на собственика полицията се свързала с него и му предала откраднатата сума в размер на 10 хил. лева. А образуваното разследване било прекратено.

Развръзка

Щастливият от развръзката собственик на парите Младен Младенов заявява, че случаи като този не са чести и много хора в тези трудни години били предпочели да си приберат парите и да ги похарчат за личните си нужди. Той обаче е категоричен, че няма да остави доброто невъзнаградено.

„Ще го почерпя този човек, подаръци ще има. Всичко ще бъде така както трябва. Доброто трябва да се поощрява, за да има повече такива хора като Стефан“, убеден е щастливият Младен Младенов.

Самият куриер не смята, че е направил нещо необикновено и не се чувства изобщо като герой.

„Първо помислих, че банкнотите са фалшиви или че някой ми е направил номер. Реших обаче да занеса парите в полицията, както е редно. Нито за минута не съм си и помислил да присвоя тези пари и да ги изхарча за себе си, защото когато разбрах, че са истински, помислих какво ли му е на човека, който ги е изгубил. Просто се поставих на неговото място и помислих колко ли се притеснява и той сега.

Не че тези пари не ми бяха нужни, но нямаше да променят живота ми. В същото време, ако бях ги задържал, вече нямаше да съм същият човек. Хората ме познават и не искам да променя отношението им към мен. Изобщо нямаше начин да задържа тези пари за себе си“, споделя 45-годишният Стефан Радев.

Благодарност

За достойната си постъпка той вече е получил и благодарствено писмо от директора на Областната дирекция на МВР в Ловеч. За постъпката е уведомена и куриерската фирма, в която работи мъжът.

„Възхитени сме от коректността, честността и лоялността на вашия служител! Той не само е изпълнил човешкия си дълг, но е и пример за професионализъм, отговорност и адекватно поведение. Не на последно място с действията си е спомогнал за разкриването на едно престъпление. Бихме се радвали, ако чрез вас достойната и мотивираща постъпка на г-н Радев стане достояние на всички ваши служители“, се казва в писмото, подписано от полицейския шеф на ловешката дирекция старши комисар Станислав Великов.

Героят Стефан Радев работи от 20 години като куриер и никога срещу него не е имало жалби и оплаквания. Колегите му го описват като много тих, спокоен, безконфликтен човек и много съвестен служител. Жителите на Лесидрен изобщо не са учудени от постъпката на своя съселянин.

„Той си е такъв. И сто лева да беше намерил, пак щеше да ги върне. Такива честни хора като Стефан днес все по-рядко се срещат“, твърдят лесидренци.

Достоен българин

Някои предлагат куриера, намерил и върнал десетте хиляди лева, да бъде обявен за „Достоен българин“, а други пък направо искат той да бъде издигнат за кандидат-кмет на селото на бъдещите избори.

Исус предаде портмоне в полицията

Случаят с куриера Стефан Радев не е първият и единственият през последните години. От полицията споделят, че за щастие все повече хора, намерили пари, вместо да ги приберат за себе си, предпочитат да ги предадат в полицията. През февруари 2022 г. 15-годишният Исус от Айтос намери портмоне със 140 лв. и го отнесе в полицията.

Той заедно с осемте си братя и сестри живее в къща без електричество и в голяма немотия. Но въпреки това младежът, носещ името на Спасителя, и за момент не си е и помислил да задържи парите за себе си. В знак на благодарност човекът, изгубил портмонето, почерпил Исус с торта.

„Това, което особено много ни радва, е, че в доста случаи изгубените пари намират деца или младежи. Подобно на възрастните, те също изобщо не се колебаят да ги предадат в полицията. Това говори, че нашите деца, бъдещето на България, са едни достойни хора, които, надявам се, да променят родината ни и да я превърнат в една процъфтяваща държава“, споделя полицаят Ивайло Костов.

При друг случай пък служителката от фирма за чистота, ромката Софка, намерила 2000 евро в контейнер за отпадъци в Поморие и вместо да ги прибере тайно за себе си, веднага е уведомила шефовете си, а те пък полицията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук