На светлия християнски празник Андреевден, във варненската АГ болница проплака бебе №1934. Момченцето е с внушителното тегло от 5 кг. 110 грама и дължина 53 сантиметра.

Раждането е станало чрез Цезарово сечение, благодарение на медицинските грижи от целия екип, акушер-гинеколози, анестезиолози и неонатолози, щастливата майка и нейният малък юнак са добре, съобщиха от СБАГАЛ – Варна.

В АГ Болница – Варна от началото на годината до днес са родени 1940 деца.

БЛИЦ припомня, че в началото на юли тази година 5-килограмово бебе се роди и в частна пловдивска болница. Момиченцето Теодора тежеше точно 5 кг. и 10 гр. Тя беше най-голямото бебе, родено в здравното заведение от началото на тази година.

Заради големите размери на плода, раждането е било с цезарово сечение. Теодора е второто бебе в семейството на Гергана и Мариян от сливенското село Пет могили. Шестгодишният батко също е роден със завидно тегло – 4 килограма и 490 грама.

„Аз просто съм създадена да износвам големи бебета“, казва 38-годишната Гергана. Диня и сирене са храните, които са присъствали най-често в менюто на бременната жена. „Не ми тежеше бебето. До последно се движеше свободно и се преобръщаше в корема ми“, споделя Гергана, която е имала нормална бременност и е работила до последно.

„Ако не беше въведено извънредното положение през март, вероятно щях да продължа да работя и по-дълго“, разказа тогава за бременността си майката пред "Монитор".

Нормални по големина са бебета между два и половина и четири килограма. Големите бебета не са радост за медиците, тъй като високото тегло е възможно да доведе до патология при бебето или да бъде следствие от патология при майката. 

Интересно е, че бебе гигант проплака точно на Игнажден миналата година и в Университетската болница в Русе. Момченцето тежеше 5 кг и 200 грама и бе най-голямото бебе, родено от началото на годината.

Малкият Сърач е второ дете в семейството на Сехер и съпруга й Реза, които живеят в търговищкото село Крепча. Въпреки че бременността й е била нормална, 35-годишната майка избира да роди в Русе.

Тъй като плодът е голям, лекарите решават да го изродят чрез секцио. Когато разбира, че бебето е истински гигант, майката първоначално не може да повярва.

„Първото се роди 3,900 и не сме много едри, но…не съм очаквала, очаквах го да е над 4 кг, около 4 и половина, но чак 5,200 не съм очаквала, честно казано нямах никаква реакция, само го казах и почнах да мисля, как може да е 5,200. Много е пораснало”, разказа тогава Сехер Раимова. 

Лекарите споделят, че такива бебета се раждат рядко. „Нормално родените деца са от 2,500 до 4,500. Над 4,500 вече се смята за едър плод, гигантски плод. Раждат се, но не е много често. Над 5 кг, говорим за бебета над 5 кг”, заяви д-р Ани Матеева, старши лекар в УМБАЛ "Канев – Русе”.

Рекордьор за последните пет години в Русе си остава малкият Берк от село Смирненски, който се роди през 2015-а с тегло от 5 кг и 300 грама.