Късно снощи на гарата в София пристигна влакът от Бургас с 57 украинци, които отпътуваха за базата в Паничище. Първоначално без претенции и с желанието да получат подслон, съобщава България Он Ер.

"Нищо не знаем, но ни е все едно. Не можем да се върнем у дома, все ни е едно какви ще бъдат условията", каза Олга.

Стигайки до Паничище обаче, украинците масово започват да се оплакват от условията в почивната база.

Украинските бежанци у нас скочиха на бойкот, властите в патова ситуация

"Няма аптека, няма никакви магазини наблизо, ние нямаме никакъв достъп до нужните ни лекарства и препарати. А постоянно имаме нужда от такива неща. Дори елементарното – ние не можем отникъде да си купим вода. Автобуси до тук не идват, тук нищо не работи", каза настанен в хотела. 

Друг споделя, че не успял да се изкъпе, имал нужда от лечение, а нямало къде. Сред близо 60-те украинци има и около 20 деца. За тях също мястото не било подходящо.

"Дори няма детски площадки, някакви елементарни. На нас са ни необходими, не говорим за някакви големи съоръжения, но все пак да има къде да играят. Тук по никакъв начин мястото не е обезопасено", каза една от майките. 

Според собствениците на базата всичко необходимо за украинските бежанци е подсигурено. Предоставят им три хранения, които ще бъдат приготвяни от готвач на място.