Транспортирането на украински бежанци от Черноморието към вътрешността на страната започва с фалстарт.

Това обаче не се дължи на властите и институциите, а на самите бежанци, предава bTV.

200 души трябваше да отпътуват от жп гарата във Варна за Рибарица и Паничище. Те са били анкетирани преди дни и категорично са заявили, че няма къде другаде да отидат.

Украински бежанци у нас недоволстват: Искаме на първа линия по морето и 2 пъти седмично месо!

Затова беше създадена стриктна организация, бяха осигурени още четири вагона към бързи влак Варна-София.

В последния момент почти всички от тези бежанци са се отказали да се преместят във вътрешността на страната.

Заявили са, че ще се приберат в родината или пък ще си намерят квартири край морето, ще отидат при приятели.

Това поставя цялата кампания по транспортирането на бежанците под въпрос. 18 000 души трябваше да бъдат преместени, засега не е ясно как ще продължи кампанията.

"Тече организация по извозване на бежанците от Варна. Въз влака обаче има между 5 и 10 души, които пожелаха да бъдат извозени". Това заяви областният управител на Варна Благомир Коцев. 

"Идеята беше да извозим около 200-250 души от няколко хотела. Много от тях в последния момент решиха, че ще си търсят собствен начин на настаняване по градовете или да тръгнат към Украйна.  

Имахме стройна организация. Бяхме подготвили четири вагона допълнително към влака Варна – София, но в момента ги разкачаме", посочи той. 

БЛИЦ припомня, че преди дни стана ясно, че тиха война е избухнала между украински бежанци у нас заради скъпарските хотели по морето и местенето им по бази. А за целта дори от кабинета "Петков" показаха кадри от базите, където трябваше да бъдат преместени бежанците.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!