Окръжна прокуратура-Плевен наблюдава досъдебно производство, по което момиче на 15 години, е обвинено за престъпление.

То е привлечено за това, че на 16.04.2024 година в плевенското село Горни Дъбник, община Долни Дъбник, като непълнолетно, но можейки да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, умишлено се опитало да убие майка си на 45 години.

В хода на разследването е установено, че семейството на непълнолетната живее при лоши семейни и битови условия. Тя няколко пъти самоволно е напускала дома си, поради което е била обявявана за общодържавно издирване.

Многократно е наказвана с възпитателни мерки по ЗБППМН.

Вечерта на 16.04.2024 година между дъщерята и майката възникнал конфликт, при който непълнолетното момиче нанесло удар с нож в гърдите на майка си. Свидетел на случилото се станал дядото на обвиняемата и баща на пострадалата жена.

На последната била оказана спешна медицинска помощ, в резултат на което състоянието ѝ било стабилизирано.

Окръжен съд-Плевен е приел доводите на Окръжна прокуратура-Плевен, че в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че непълнолетната е извършила престъплението, за което е привлечена като обвиняема.

Съдът е счел, че е налице реална опасност тя да се укрие или да извърши ново  престъпление и е постановил спрямо нея най-тежката мярка за неотклонение, а именно „задържане под стража“. Определението на съда подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Велико Търново.

Разследването по случая продължава.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук