Инициативният комитет на Сопот иска оставките на кмета на общината Деян Дойнов и на заместника му Николай Новаков, съобщи за БЛИЦ председателят на ИК Манол Атанасов.
„Многократно сме подавали сигнали до различни институции. По наша информация задълженията на местната власт, натрупани през новия мандат, са над 5 милиона лева. Правихме протести с искане Министерството на финансите и прокуратурата да влезе в Сопот на спешна проверка. Пратихме петиция, подписана е от около 400 граждани. Има образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за нанесени щети на общината в размер на милиони левове”, уточни Атанасов.
 
Той настоява да бъдат проверени сигналите за множество криминални прояви от страна на заместник-кмета Николай Новаков. „Не искаме тези хора да ни управляват, искаме да си вървят, не желаем да ги виждаме в Сопот. За две години те вкараха общината в такъв финансов качамак, че дълго няма да можем да се оправим. Искаме да ни се обърне внимание”, каза още Атанасов и припомни, че са подавани много сигнали, включително до АДФИ, прокуратурата и до парламентарната Комисия за конфликт на интереси.
 
Както БЛИЦ съобщи, БСП изключи от редиците си Новаков. Какво се случва с партийната книжка на кмета и ще подаде ли той оставка, остава мистерия. Връзка с кмета продължава да няма. От седмица той е с изключен телефон.
 
БЛИЦ научи от свои източници, че миналият ден, когато се случиха рокадите в общинската организация на червените, Новаков е изнесъл от общината папки с документи. Какви са те, остава загадка. Инициативният комитет обмисля да организира протест с искане оставките на кмета и зама му.
 
Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ