Осем килограмовата змия, която избяга от клетката си в пловдивски търговски център, не е опасна за хората. Това увери пред "Дарик" Д-р Георги Еленски, ветеринар и собственик на екзотична колекция животни, сред които и изключително редки и опасни видове влечуги.
 
„Ако е боа или питон, опасност няма, защото тази змия не е отровна. Ако е с дължина от 1 метър и 30 сантиметра, то това е дребен екземпляр“, уточни още експертът по змии.
 
БЛИЦ TV: Змията, която вдигна на крак Пловдив, все още е в неизвестност 

„Питонът не е опасна змия, няма никакво основание за притеснение. Особено, ако са пипани, много лесно свикват да бъдат държани в ръка. Ако не са пипани, могат да ухапят, но няма никаква опасност. Така че 1,30 м животно не може да бъде опасно за човек. Питонът може да бъде опасен, ако е мрежест и е над 7-8 метра“, обясни д-р Георги Еленски.

Само в БЛИЦ: Стана ясно колко голям е питонът, който изправи на нокти пловдивчани 
 
Все пак, ако човек е ухапан от боа или питон, трябва да вземе предпазни мерки:
 
„Могат да направят лека, повърхностна рана, правят няколко дупки, тече малко кръв. Единственото, което трябва да се направи е да се дезинфекцира раната и да се направи профилактично серум тетанус. Важното е да се обработи раната с дезинфектант, алкохол, спирт, кислородна вода, риванол, няма значение с какво и да се направи профилактично серум тетанус. Това е най-важното, тъй като теоретически има малък шанс да се развие тетанус - при ухапване от куче, ръждив пирон, неотровна змия, дори при отровна змия.“

БЛИЦ припомня, че змията часове наред държеше властите в напрежение, докато най-накрая не бе заловена.