Нестинарството е новата страст на Лана - чаровната инструкторка по йога в "Тотал Спорт". Откакто разбрала за съществуването на обичая в Странджа, украинката изгубила покой. В началото на юни тя и нейни ученички заминали за село Българи, за да участват в нестинарските игри там, съобщава "Марица".

 "Позволиха ни да се включим в шествието, но ни помолиха да не влизаме в огъня. Традицията повелявала да сме смирени и да изчакаме следващата година, когато ще ни приемат. Сърцата ни щяха да изскочат, докато наблюдавахме отблизо ритуала", разказва йогата.

По време на празника украинката се пременила в уникална интернационална носия. Родопската престилка, която е над 100-годишна, Лана получила като подарък от своята приятелка Милена. Горната част на костюма й включвал бродирана риза от Слобожанския район в Украйна, а цървулите били от Охрид. Издокарана в тези одежди, йогата се превърнала в атракцията на селото. Всички я оглеждали с любопитство и настоявали да се снимат с нея. Тя пък се щракнала с най-възрастната нестинарка в България.