В Бургаско хотелиери отчитат най-силния от 10 години сезон с наплив от туристи, много от които от чужбина. В ход е обаче и разкриване на нови COVID легла, след като областта влезе във втората по риск жълта зона. Утре се събира и кризисният щаб за коронавирус, съобщава бТВ.

Отговорник следи на Северния плаж в Приморско да няма струпвания и различните компании да не се смесват.

„Заради COVID-19 има по-голяма дистанция между чадърите“, каза Виктор Костов от фирмата-концесионер на ивицата. „Има дезинфектанти, разположени на всички заведения“, обясни Любомир Николов, който стопанисва плажа Приморско-Север.

В хотелите предпазни средства са осигурени за гостите. На някои места персоналът работи с маски и на 35 градуса жега. "В по-големите хотели има и по две стаи дори. В по-малките, разбира се, няма как да се отделят две стаи за карантинирани, но една стая повечето хора пазят”, каза Владимир Маринов от Бургаска регионална туристическа камара.

Мерки, въпреки все още слабия натиск, се взимат и в лечебните заведения. По-малко от 2 месеца след като в Айтос беше закрито последното легло за пациенти с коронавирус, Инфекциозното отделение отново става COVID. След ремонт в COVID сектора са увеличени постовете за кислород.

"В абсолютна бойна готовност. Самият факт, че разкрихме тези легла и сключихме анекс със Здравната каса в рамките на 2 часа, мисля, че наистина има ръст на заболели", смята д-р Паруш Парушев -  управител на МБАЛ-Айтос.  В Айтос започват с 8 легла, но имат готовност да разкрият двойно повече.