Предприемчив жител на пловдивския квартал "Тракия" намери интересен начин да си докарва допълнителни доходи. Той пусна в интернет обява, в която предлага услугите си на всички вманиачени фенове на играта. Срещу заплащане човекът е готов да търси и лови покемони за тези, които нямат време за това.
Цената е доста висока - цели 10 лева за един час. За тези пари някои гастербайтери, минаващи през България, натрупват интересни (и труднолечими) спомени. Професионалният ловец на покемони от Тракия обаче е решил, че това ще е цената за неговия труд, в който влизат 60 минути обикаляне по пловдивските улици със смартфон в ръка, пише "Трафик".
 
Това не е първата бизнес инициатива, базирана на играта. Заведения в Слънчев бряг вече привличат нови клиенти именно чрез повече покемони.


 
Идеята да ловиш покемони, за други хора не е лоша. Основна цел в играта е обикаляне в реалния свят и търсене на малките чудовища, а много играчи, макар и обсебени, нямат време да правят това, тъй като имат други ангажименти. С услугите на човека те ще могат да се сдобият с повече и по-различни покемони, без да им се налага да се отдават на дълги разходки след работа.
 
Проблемът с обявата на професионалния ловец на покемони от Тракия е, че човекът няма как да гарантира успеваемост. В зависимост от района, в който се намира, той може да се върне с няколко десетки покемона или с едва 7-8. Иначе проблем няма - от своя собствен смартфон той може да влезе в профила на всеки, който му даде паролата си... и 10 лева, разбира се.