Затягане на контрола покрай училищата, ежеседмични беседи с учениците за вредното влияние наркотиците, срещи и беседи с експерти, полицаи и лекари, да се провеждат системно в училищата, такова разпореждане подготвя регионалният инспекторат по образованието в Благоевград до всички училища в цялата област, след спешна среща с директорите преди дни. 

Разпореждането ще бъде изпратено в понеделник до всички учебни заведения на територията на общините в областта. Поводът е зачестилите случаи на употреба на дрога в учебните заведения и участието на непълнолетни младежи в разпространението им, а крутите мерки се налагат след ареста на 17-годишен баскетболист, заловен в с канабис в двора на математическа гимназия- Благоевград. Оказа се, че в дома си младото момче държи още количество от наркотичната трева, съобщава struma.com. 

Дни по рано в друга елитна гимназия НХГ "Св.Св. Кирил и Методий" в Благоевград, 14-годишен ученик припадна след употреба на екстази в едно от междучасията. В началото на миналата седмица непълнолетно момиче бе задържано с канабис в района на ловния дом в Благоевград, а полицейските бюлетини почти ежедневно съобщават за употреба на наркотици от непълнолетни момичета и момчета, ученици от целия регион.

Имаше и случай, в който известен наркодилър от Благоевград беше арестуван в подлеза срещу пощата, точно до мястото, откъдето минават учениците за Второ основно училище в областния град.

Събитията напоследък са стряскащи, видно е, че дилърите се ориентират към подрастващите, които лесно манипулируеми, могат да се превърнат или в консуматори, или в дилъри, подмамени от оферти за бързо забогатяване. "

Тенденцията наистина е плашеща, да се използват деца за разпространение на наркотици в училищата започва да става порочна практика, която трябва да бъде спряна незабавно. Нужен е контрол  както от ръководителите на училищата, учители и родители, така и от страна на полицията, която да засили контролът около учебните заведения, коментира началникът на РУО Благоевград Ивайло Златанов.

Полицията също засилва контрола и ежедневно полицейски патрули ще обикалят около учебните заведения, с цел превенция и овладяване на ситуацията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук