От днес започва грипната епидемия в Бургаско, а решението бе взето от Регионалния пандемичен щаб, съобщават от РЗИ - Шумен.

Преустановяват се плановите консултации на бременни жени и кърмачета, както и на всички профилактични прегледи и имунизации. Препоръчва се на здравните заведение да предвидят разширяване на легловата база на вътрешните отделения за сметка на други отделения с цел прием на пациенти с грип и след-грипни усложнения.

Преустановяват се и свижданията в болниците. Затяга се контрола по филтрирането на болните деца в детските градини, както и на персонала.

Учебните занятия се преустановяват и се преминава в неприсъствена форма на обучение в училищата и университетите на територията на област Бургас. Онлайн обучението ще бъде за периода 12-17 януари.

Днес  ще се проведе заседание на Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания, съобщи пред "Фокус" Ирена Радева, директор на РУО - Варна. Тя посочи, че в рамките на заседанието специалистите ще разгледат данните за Варна и областта, по отношение разпространението на грип и ОРЗ.

"Не мога да кажа дали ще бъде обявена грипна ваканция за учениците, защото данните се променят динамично. Има отсъстващи ученици, но данните ще ги обсъдим в четвъртък", каза още Радева.

Най- често боледуващи са лицата във възрастова група 5-14 г. и във възрастова група 30-64 г.

В Шумен също вече беше обявена грипна епидемия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук