60-годишният Йордан Кунгалов от петричкото село Рупите е пенсионер по болест вече почти десет години. След тежък инсулт, претърпян през 2006 година Йордан остава трудно подвижен. Той не може да изпълнява сам елементарни човешки нужди, тъй като след инсулта лявата му ръка и крак са неподвижни и за него се грижи съпругата му Божура, пише Struma.com.
Йордан, с решение на ТЕЛК, е определен с 95% инвалидност с чужда помощ и получава пенсия от 250лв. В началото на тази година съпругата му Божура е подала документи за личен асистент, но не е успяла да се класира по програмата на общината. Явно ситуацията у тях не се е видяла достатъчно сериозна на бюрократите, отпускащи асистенти. През 2015 година съпругата на Йордан, Божура се е водила като негов личен асистент, при което тя е имала право да се води към бюрото по труда, от където е получавала някакви минимални средства до август месец. От тогава до сега двамата живеят с пенсията на Йордан от 250лв.

Със сълзи на очи Божура разказа, че едва свързват двата края. Изхранват се единствено с това, което тя успее да отгледа от градината до къщата им. Тя  разказа и колко трудно прекарват зимата, защото до сега не са взимали и никакви помощи за отопление. Божура и Йордан се отопляват на дърва. Зимният период, през деня, двамата прекарват времето си в оранжерията в двора, където е най-топло, за да не харчат дърва. "Пазим ги за по-студените дни"- каза Йордан, който трудно говори.

Миналата седмица Божура е подписала договор на 4 часов работен ден със Социални грижи- Петрич за грижите, които полага за съпруга си, но само за два месеца. След като изминат тези два месеца изстрадалата жена недоумява как ще продължат напред. Тя живее с надеждата следващата година 2017 да бъде одобрена като личен асистент на Йордан и да получава някакви средства.