И таз добра! Няма да повярвате какво си е слагала в устата Наталия Симеонова
Във Флорида водещата яла нещо доста екзотично
Но от детстските си години пази и други спомени, свързани с кухнята. Един от тях е ароматът на пълнени чушки, които приготвяла майка ѝ. Рецептата за тях научила от любимата на семейството леля Донка, която живеела в Мездра. В тавичката до пълнените чушки Симеонова обичала да вижда и сармички с кисело зеле. Майката на водещата имала малка тайна, с която ги правела неустоими. Купувала цяло парче месо, което накълцвала на малки парченца. Бабушка Клавдия пък ѝ приготвяла неустоим украински борш с телешко месо. Той обаче не се прави лесно. Наскоро Симеонова поискала от майка си да ѝ напише как се приготвя боршът стъпка по стъпка. Това отнело изписването на 4 малки страници. “Хубавите ястия изискват усилия. Но се превръщат в семейни легенди”, казва с усмивка водещата.
Невинаги всичко ѝ е вървяло по вода в кухнята. Наскоро, докато Симеонова готвела, се протегнала за някаква подправка, намираща се върху един шкаф. Забравила обаче, че там поставила и отворен пакет захар. Без да усети кога, изсипала върху главата си цял килограм. Сторило ѝ се, сякаш бил пороен дъжд. След това обаче дошло време за голямото чистене.
Подобни грешки в кухнята, за които няма на кого друг да се скараш, освен на себе си, не притесняват тв водещата и което е по-важно, не я отказват от готвенето.
Много обича да прави паста - най-често талятели или талиолини, във всевъзможни комбинации - с червен сос или сметанов, с няколко вида сирена, с печурки, с манатарки, с червени чушки, със сушени домати или просто с песто и чери домати. Цялата тази изобретателност, която Симеонова прилага в кухнята, е продиктувана от дъщеря ѝ Вики. Тя е вегетарианка, а от няколко месеца не яде и никаква риба.
Затова водещата се научила да приготвя постни манджи, въпреки че най-много обича да поднася на гостите си сьомга, която преди това е престояла един час в специална марината.
Любимата храна на Симеонова обаче е много по-проста от сьомгата. Тя слага в една чиния градински розов домат, към който добавя печена зелена чушка и маслинки. Може да ги гарнира с някакъв вид сирене и хрупкав ароматен пресен хляб. Яденето хем се получава вкусно, хем лесно, пък и не е тежко за стомаха. Има неща, които Симеонова не може дори да си представи да сложи в устата си. Това са типичните за френската кухня жабешки бутчета и охлюви.
Най-странното нещо, което е опитвала, е месо, но никога не бихте познали от кое животно. Цялата история започнала, когато американски приятели на водещата дошли на гости в България. Тогава тя им дала да опитат традиционните за нашата кухня шкембе чорба и таратор. Казала им обаче какво съдържат манджите едва след като ги опитали.
Палачинката се обърнала и Симеонова посетила Флорида. Приятелите ѝ от САЩ ѝ спретнали същия номер - затворили ѝ очите и поръчали какво да донесат на водещата. “Опитвам го - бяло пилешко месо... Но не... Те триумфиращо ми съобщиха, че току-що съм яла... алигатор”, спомня си със смях Симеонова.
Последвайте ни
0 Коментара: