В Германия вече знаят за българската шопска салата и нашите пълнени чушки благодарение на Люси Дяковска. Преди години тя участвала в оригиналната “Черешка на тортата”, която там се нарича “Перфектната вечеря”, и направила изцяло българско меню за своята вечер. Посрещнала гостите си с омесена от нея питка и шарена сол, дори им изиграла и една ръченица.
По немската телевизия излъчили и как пълнила чушки с баба си на телефона, която ѝ давала подробни указания как да станат най-вкусни. А за финал Люси изцедила мляко и с него, домашното сладко от ягоди на баба си и зелена ябълка направила десерт с цветовете на българското знаме. Най-отдолу в чашки сложила от сладкото, после кора от ябълката по стените, така че да се вижда зелената част, а вътре &ndash; ситно нарязана ябълка, и най-отгоре от млякото. Всички били много впечатлени от вечерята. Българските гозби, ракията и нашето вино много им допаднали.<br /> <br /> Всъщност това бил първият път, в който Люси участвала в предаването. След това приела още две покани, като последния път преди около 4 г. готвила заедно с баща си за Деня на бащата. Тогава двамата спечелили.<br /> <br /> Освен домашното сладко на баба си от България Люси си носи и други любими храни, без които в Германия ѝ е трудно &ndash; от лютеницата на баба и печени чушки в буркани за любимия ѝ миш-маш. Всъщност носи ги баща ѝ, когато ѝ гостува, за да не се налага да ги мъкне в багажа си. Оттам пък певицата винаги си купува протеинов хляб, който е с по-дълъг срок на годност &ndash; около месец, което обикновено я устройва като период за престоите ѝ в България.<br /> <br /> Докато била дете, Люси не проявявала особено голям интерес към кулинарията. В тийнейджърските години също &ndash; имала друга представа за всекидневието от това да стои и да гледа мама как готви. Всъщност майка ѝ е голям кулинар, но Люси не е научила нищо от нея, защото в периода, в който започнала да готви, вече не живеела вкъщи. Повечето рецепти усвоила в Германия. Често си прави леки и бързи храни като испанското гаспачо например. (Виж рецептата долу&ndash; б.а.) В хладилника ѝ често се намира и сварена киноа, която добавя към салати. &ldquo;Вземам си например малко от нея и слагам малко настърган пармезан, зехтин, запечени пилешки филенца, малко доматки, може да се сложат и леко запържени тиквички. Получава се един вид салата, която може да се консумира студена. Това са все ястия, които се приготвят лесно и които човек може да си вземе със себе си и да ги хапва през деня&rdquo;, обяснява Люси Дяковска.<br /> <br /> Сред продуктите, които най-често използва, са чери доматите, киселото мляко, бадемово мляко и сирене котидж &ndash; нискомаслено на зрънца, подобно на извара по състав, но с малко сметана в него &ndash; все здравословни продукти. Но не защото е прочела някъде, че така е полезно, а защото знае как да се храни, за да се чувства добре. Люси смята, че човек трябва сам за себе си да усети кое е добро за него и да живее, без да има чувството, че се ограничава. Самата тя спазва и друго важно правило &ndash; добре е да е здравословно, но е важно и да е вкусно. &ldquo;Не мога да ям нещо, което не е вкусно, само защото е полезно&rdquo;, казва тя.<br /> <br /> Денят ѝ започва с&nbsp;парче банан &ndash; около&nbsp;половината от плода<br /> <br /> Защо толкова малко? Защото след тази символична закуска Люси тича между 5 и 12 км заедно с кучето си Мели &ndash; двете винаги спортуват заедно. Когато се прибере, тя пие шейк от бадемово мляко, смлени фурми, оризов протеин и другата половина от банана. Затова винаги носи със себе си миксер за шейкове. После си бърка три яйца с гарнитура от чери доматки или малко тиквички в тях. Обядва около 14-15,00 ч с гаспачо и някаква салата с киноа, защото обикновено е в движение. Вечер не се храни тежко, макар, че и това често ѝ се случва, когато си е в България.<br /> <br /> Спортния режим Люси спазва отпреди 4 г. Преди около три&nbsp;станала лице на&nbsp;немските пощи&nbsp;за поредица от&nbsp;маратони за жени.&nbsp;&ldquo;Сметнах, че би било добре, след като аз съм човекът, който би трябвало да мотивира всички тези дами да спортуват, самата аз да давам такъв пример&rdquo;, казва тя. За нея било важно същото да направят и момичетата от група AVA, с които работи и след края на &ldquo;Х Фактор&rdquo;. Те тренират всеки ден при персонален треньор, който им прави и всекидневен хранителен режим. &ldquo;Готвят си и им е изключително интересно, виждат много големи промени в себе си след няколко седмици. За мен беше много важно, тъй като аз започнах да работя с тях, да изхвърлят от телата си за месец-два целия този стрес, който им се беше насъбрал, и лошата храна покрай &ldquo;Х Фактор&rdquo;. Мисля, че е много важно, особено за една млада група да дава пример. Аз самата винаги съм се старала да давам пример и винаги съм имала идоли, казва Люси.<br /> <br /> От другата седмица тя и момичетата от AVA тръгват на път. Те ще участват в турнето ѝ с мюзикъли, което стартира от Габрово във вторник. Следващите концерти ще са в Ямбол, Добрич и Велико Търново на 7, 19 и 26 април. Обиколката продължава с Хасково на 19 май, а след това и с Пловдив, Русе, Бургас и Варна на 16, 23, 28 юни и 4 юли. На спектаклите Люси ще пее откъси от популярните мюзикъли &ldquo;Коса&rdquo;, &ldquo;Кабаре&rdquo;, &ldquo;Чикаго&rdquo;, &ldquo;Котките&rdquo;, &ldquo;Цар Лъв&rdquo;, &ldquo;Мулен Руж&rdquo;, &ldquo;Уестсайдска история&rdquo;, &ldquo;Клетниците&rdquo;, &ldquo;Исус Христос Суперстар&rdquo;, компилация от песни на рок групата Queen и популярни пиеси от Джордж Гершуин, и то под съпровода на симфоничен оркестър. Ана, Антоана и Велина от AVA също ще се включат с мюзикъл и няколко изпълнения от &ldquo;Х Фактор&rdquo;.<br /> <br /> <strong>Източник: &quot;24 часа&quot;</strong>