Краси Радков, без съмнение, е един от най-обичаните съвременни български актьори. И той расте на години, както всички останали. Утре врачанинът с толкова много любими екранни лица става на 50. 

Чаровникът Краси е човек, който няма как да не запомниш, ако си имал поне малко досег с него. Като дете, младеж или на средна възраст той винаги е бил любимец. На съученици, приятели, познати, че  и на... непознати.

Е, преди години беше бая слабичък, имаше и повече коса. Макар и малко по-различен на външен вид днес, Краси си е онова момче, което всички помнят. Жестовете и гримасите му са толкова заразителни, че няма как да не усмихнат сърцето ти, пише "Труд". 

Като човек от Северозапада, Краси има главната заслуга за популяризирането на този край, както и възможността българите да научат много за диалекта и обичаите, за кулинарията и щуротиите, които само врачани умеят да правят.

Артистите много не обичат да ги определят като комици или като „сериозни“ - все пак те могат да играят всичко. Но как да не се ухилиш веднага щом го видиш. Поне при мен няма такъв случай. Защото наистина има хора, които не искаш да приемеш, че и те могат да бъдат тъжни. Всъщност да си комик е много трудно – това или го носиш със себе си, или много, ама наистина много трудно се научава. Без значение продукт на коя школа си. 

Краси от малък е душата на всяка компания и е изключително забавен. Днес няма празник в България, на който да не искат да го поканят. И където и да бъде, спомените за срещите с него се помнят, снимат и разказват с години. Вярно е, че има и хора, които не приемат ролите му – наричат ги просташки. А те са просто част от фолклора, от натюрела на българина и най-вече на човека от Северозапада. Или, както обичаме да казваме – образите на „пустиняка“ от Врачанско. Макар и малко обидна, тази дума си е част от местния диалект и често тя се употребява в забавния смисъл на думата. Благодарение на изявите на Радков, известният общественик, писател и политик във Враца Огнян Пищиков намери повод и написа няколко книжки „Речнико на Баце“, в които по изключително забавен начин са описани северозападни и врачански думи, изрази, фразеологизми и лакърдии.  

Още като стана част от „Шоуто на Слави“, Краси започна бавно да вкарва северозападния акцент в него. Хората веднага го харесаха и той се превърна в неотменна част от екипа му. А „Вечерите на Северозапада“ в Шоуто станаха любими на милионната зрителска аудитория. 
Актьорската закалка на Краси е още от младежката театрална трупа ТЕМП във Враца. Трупата се ръководи от Георги Врабчев, направил толкова много за любовта към театъра на стотици врачански деца. Самият Врабчев е ученик на друг колос в града – актьорът Георги Горанов – известен като бате Гошо. През неговата школа са минали стотици малки и по-големи момчета и момичета. 

Краси е завършил испанската паралелка на известната Врачанска езикова гимназия. В един клас са заедно с популярния днес журналист Явор Дачков, който също е известен с любовта си към театъра. Двамата дори заедно кандидатстват във ВИТИЗ (тогава Явор също е приет, но се отказва в полза на Богословския факултет). Двамата правят скечове по училищните тържества, които сами измислят. А съучениците им умират от смях. Още се разказват легенди как Краси записва на касетка прочутата реч на Тодор Живков за приземяването от телевизията и с Явор редовно забавляват класа с буфосинхрон върху гласа на държавния ръководител. 

След като завършва НАТФИЗ през 1994 г.  в класа по куклено актьорско майсторство на проф. Николина Георгиева, Краси се завръща в родната си Враца и веднага става любимец най-вече на детската публика в града. В Драматичния театър, ръководен от голямата режисьорка Бина Харалампиева, той също създава запомнящи се образи, а за ролята си в „Розенкранц и Гилденстерн са мъртви“ получи номинация за АСКЕЕР през 1999 г. От следващата година той вече е част от екипа на Сатиричния театър в столицата с директор Рашко Младенов. Следват десетки роли, участия и в киното.

Сега – вече почти 17 години, Краси е част от най-известното телевизионно шоу – на Слави Трифонов. Образите, с които го свързват, са десетки, а те са се превърнали в част от българския съвременен фолклор. Гацо Бацов, Цеко Сифоня, Баба Вуна, Отец Нафърфорий, Шишо Бакшишо, Станислав Христов Христосков, Бай Шиле Попйорданов, Кака Радка... А превъплъщенията му като Бойко Борисов и Валери Симеонов са наистина феноменални.

Днес Краси се радва на любовта на хилядите си почитатели. Той е щастлив съпруг (жена му Станислава Генчева също е актриса) и баща на 3-годишния Теодор. Дълго чаканият наследник е най-голямата им радост. Краси Радков ще вдигне наздравица за половинвековния си юбилей днес на 24 април. И е добре да знае, че врачани, където и да са те по света, го поздравяват с любов.

Брат му работи за Илон Мъск
Най-близкият човек на Краси е неговият брат Емил, който е със 7 години по-голям от него и отдавна живее в САЩ, сега е в Тексас. Баткото на комика е човек на точните науки сериозен учен, химик и изобретател от малък, работил е и за НАCA.

Сега той работи за един от най-известните бизнесмени в света - Илон Мъск. Краси винаги се е гордял с брат си – Емил Радков има 41 американски патента.

Преди да замине за Щатите, Емил гледа Краси като собствен син. Баща им, който е следовател в МВР, умира, докато по-малкият брат е още ученик. Майка им, която е лекар, си отива през 1999 г.