Утре ще бъде обявено кой е българският участник в "Евровизия" тази година. За да коментират очакванията си за конкурса в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ гостуваха музикалният журналист Георги Кушвалиев и композиторът и музикант Дани Милев.


"Този конкурс се роди в епицентъра на "Големия музикален взрив", който определи посоката в миналия век и продължава да я диктува в този.", каза Георги Кушвалиев, музикален журналист:

Той добави, че за него музикантите трябва да могат да свирят и певците - да пеят, и това е напълно достатъчно.

Дани Милев каза, че е важно песента, която ще изпълни нашият участник, да представя България.

"За мен музиката трябва да е вдъхновение, а песента трябва да е хубава. Иска ми се песента да бъде достатъчно хубава.

Иска ми се песента да ни представи като България. Да не бъде като Риана и на Бионсе, а ако може и да бъде на български език", каза още Милев.

Има доказателства през годините, че много от държавите, които си пеят на родния език, успяват да спечелят. Не е задължително да пееш на чужд език, за да успееш, добави той.

Няма печеливш жанр, потвърдиха и двамата събеседници.

"Може да е абсолютно всичко като жанрове, защото "Евровизия" е един фестивал, който е някаква комбинация между "Златният кос", "Златният Орфей" и "Ален мак".

В рамките, в които се излъчва, сме видели победи във всички жанрове. Видели сме и изключителни недоразумения, които побеждават", казва Кушвалиев.

"Аз все пак съм оптимист. Имаше един известен период, когато песните затънаха - около Руслана, след това представителката на Гърция, след това пък имаше залитане по евродиското и румънците хванаха тоя влак. /.../

За "Евровизия" е много важно да е разнообразна и аз винаги съм бил фен на идеята това да е фестивал, а не състезание, защото тук излишно се нагрява националният, патриотичният градус, каза още той.

Няма вероятност "Евровизия" да отпадне като конкурс, защото шоуто, което предоставя, е на много високо ниво, каза Дани Милев.

"Тези хора технологично са на много високо ниво. Те правят един от най-големите световни концерти с най-високи технологии, най-добре заснето, най-добре осветено. Всеки път се изненадвам какво още предлагат.

Това не би могло да бъде лесно подминато, защото това е световен концерт, който конкурира всички големи западни, американски и не само, концерти. Така че за мен "Евровизия" няма да отпадне - тя си има своята интрига и своя интерес.

Има си и своите глупави песни", смята музикантът.