Сладка баница с модерен прочит донесе голямата награда на Станислав Райчев на финала на MasterChef. След оспорвана битка между пожарникаря и юристката Цветомира Ванчева, която остана на една щипка сол разстояние от заветното първо място, десертът се оказа решаващ.

Станислав, който ще остане в историята на кулинарната надпревара с докачливи изрази като „А, не бе, вафла!“, грабна чека за 100 000 лв. и си осигури обучение в Le Cordon Bleu в Лондон. Наградата му връчи лично шеф Емил Минев, който ще му преподава в престижния институт.

„Превъртях играта. Най-големия съм!“, бяха първите думи на Райчев.

Драмите в Hell's kitchen приключиха! Конспирацията за 100 бона се оказа вярна, а парите гушна... (СНИМКИ)

Победата на 32-годишния бургазлия бе заслужена, но трудна. Последната битка в актуалния сезон на предаването стартира с тримата финалисти, които трябваше да впечатлят журито с амюз буш. Юристът Николай Немигенчев не успя да изпълни заявката си да остави на Лео Бианки и шефовете Андре Токев и Петър Михалчев „траен спомен с божествен вкус“ и отпадна. Цвети се класира за решаващия двубой с азиатска, вегетарианска и месна хапка,  подправени с изненадващо подходящ сос от кайсии. Станислав отправи поклон към журито, приготвяйки по една специфична хапка за Бианки, Токев и Михалчев – съответно италианска, френска и азиатска.

Двубоят между Райчев и Ванчева се състоя в тристепенно авторско меню. За предястието си нахаканата варналийка отново почете родния си град с морска трилогия, но шеф Михалчев не хареса леко пресготвения й октопод, който пък беше точно по вкуса на шеф Токев. Станислав заложи на интернационална кухня с български почерк и приготви севиче от фагри,  като кожата на рибата беше изпечена с шарена сол.

„Изглежда цветно, но това не означава, че е вкусно“, хвърли ръкавицата Цвети, а той й отвърна, че нейното предястие е много тежко.

При представянето си на основното ястие двамата финалисти отново бяха на кантар. Цвети приготви опашки от омар с кокосово олио, чипс от лотус и гриловани краставици. Морските животинки, които уби пред публиката, тя тържествено кръсти на най-близките си в кухнята на MasterChef – Даниел, Кольо и Николай Немигенчев. Тук отново месото й се нуждаеше от една минута допълнително готвене, по мнение на журито.

Станислав приготви „типично мъжка храна“ – телешко бонфиле с крем от целина и пяна от лилав морков.

След впечатляващите си представяния, двамата получиха по 90 минути за десерт, който да  им осигури титлата MasterChef на България. Цветомира бе дръзка и приготви кексче със зелен чай и матча, но не получи желаната форма. Станислав наклони везните в своя полза със сладка баница с печен лешник и свежи плодове.

Източник: в. Монитор