В продължение на много години в екипа на „ангелите“ от луксозната марка за бельо Victoria`s Secret е царяла „култура на омраза към жените, заплашвания и тормоз от сексуално естество“ гласят резултатите от разследване на New York Times.

За обикновените жени Victoria’s Secret означаваше женственост и сексапил. За моделите да сложат ангелските крила бе връх в кариерата им.

Но последната година бе тежка за марката, която многократно е обвинявана в това, че използва прекалено слаби модели, повечето от които са бели. Бляскавото им шоу бе отменено.

Разбиха на пух и прах красотата на секси моделките от Victoria’s Secret! Оказа се, че всяка жена може да е „красива” като тях (СНИМКИ 18+)

Собствениците на марката започнаха да търсят на кого да я продадат. А сега разследване на New York Times разкри най-мрачните тайни зад Victoria’s Secret - сексуален тормоз, подигравки, обиди.

Ангелските крила, които водят към ада
Двама мъже с власт - Ед Разек, един от главните изпълнителни директори на L Brands и бизнесменът Лесли Уекснър, били онези, които измъчвали моделите. Разек се опитвал да ги целува, карал ги да сядат в скута му. Опипвал едно от момичетата преди шоуто през 2018 година.

По подобен начин се държал и Уекснър. А онези, които дръзвали да се оплачат от тях, никога повече не слагали крилата на Victoria’s Secret. Някои от моделите били принудени да се снимат голи, без дори да им се плати за това. А кадрите били включени в каталог без тяхното съгласие.

Ангел на Victoria’s Secret не остави нищо на въображението на карнавала в Рио (СНИМКИ 18+)

New York Times провежда интервюта с повече от 30 служители на Victoria’s Secret. Всички те споделят едно - тромозът бил приеман като нещо нормално. Често неприятните ситуации били разведрявани с неловък смях.

"Беше почти като промиване на мозъците", казват те. Всеки, който се противопоставял на държанието на двамата мъже, бил игнориран. А след това - наказван.

Днес и двамата мъже се отказват от Victoria’s Secret. Разек напусна марката през 2019 година, а Уекснър планира да се пенсионира и да продаде марката за бельо. В имейл до медията Разек нарича твърденията "напълно неверни, неразбрани и извадени от контекста".

Разпадът на Victoria’s Secret
Преди няколко години Victoria’s Secret бе на върха на модната индустрия. Но сега продажбите на марката са намалели. Разбиранията за красота са се променили, жените имат други нужди и желания. А модната компания не се развива. Липсата на "връзка" с модерните времена доведе до 75% на спад в продажбите в сравнение с пикът на марката през 2015 година.

През това време се появи връзката с Джефри Епстайн. Педофилът, приятел на Уекснър, често лъжел изгряващи модели, че работи за Victoria’s Secret и може да им уреди участие в шоуто. Той ги канел на фалшиви прослушвания, които приключвали с изнасилване.

"Никой не иска да е дебел", "Не си слагай гащичките"
Сред моделите, които са били тормозени от двамата мъже е и супермоделът Бела Хадид. През 2018 година, по време на пробите преди последното бляскаво шоу на Victoria’s Secret, Разек казва на Хадид "просто да забрави да си сложи гащичките". Трима души били свидетели на инцидента.

А бизнесменът не спира до там - той се зачудил дали на телевизиите няма да им е неудобно да излъчват излизането на Хадид на подиума "с тези перфектни гърди". Именно преди това шоу, Разек опипва и едно от момичетата. 

Служителите веднага докладвали за държанието на Разек на бизнесмена Уекснър, но се оказва, че и неговото държание към жените е също толкова токсично.

През последните години марката бе обвинявана, че няма достатъчно модели, чиито тела са различен размер. Когато питат Уекснър, защо компанията му няма "боди позитивизъм", той отговаря: "Никой не отива при пластичния хирург да му каже: "Моля ви, направете ме дебел!"

Моделът Анди Мюз пък казва, че тя повече не е поканена за участие в шоуто, след като отказва да вечеря с Разек в дома му в Ню Йорк. Тя признава, че често е отговаряла "мило" на неприличните предложения на бизнесмена, само за да задържи работата си във Victoria’s Secret.

Други момчета били принуждавани да сядат в скута му, да го целуват или да си дадат номера. Кроу Тейлър, която работела в сферата на връзките с обществеността, пък била нагрубена от Разек докато си взимала обяд. Имало десетки свидетели. Но дори и след като подала сигнал, нищо не се случило. 

А в отдела на човешките ресурси имало поне дузина сигнали, подадени срещу мъжа - всички те от модели, които е докосвал неприлично и е обиждал.

Източник: dnes.bg