При наличието на подходящ двигател драгстер може да се направи от всеки автомобил. Известен най-вече с дефорсираната си версия обаче, Москвич-2140 е може би най-неподходящата изходна база за състезателна машина за огромни натоварвания.

Финландецът Виле Оксанен не смята така. Неговият Москвич-2140 Tappajamosse разполага с табун от 800 к.с., при това изцедени от оригиналния 1 480-кубиков мотор УЗАМ-412 с фабрични 75 коня (68 за "дефорсето" на бензин А-76).

 

Оксанен не споделя детайли за доработките, на които е подложил паметника на съветския инженерен гений. Говори се, че блокът на двигателя е подсилен със специални пластини.

Гигантският скок в мощността става възможен с монтажа на два турбокомпресора и маслена система за охлаждане. Финландският "мохер" взема 402 метра за 9.118 секунди с финална скорост 242 км/ч.

Двигателят е изместен леко назад и надолу в сравнение с оригиналната конструкция. Зад седалките се намира всичко, което не е намерило място под предния капак - включително охладителната система и турбокомпресорите.

Гените на Москвич се забелязват във външността на драгстера с повечко вглеждане. Задните врати са заварени, а покривът е снижен.

Цялата предница представлява един детайл от фибростъкло, който се отваря напред. На мястото капачката на резервоара пък има гигантски отвор, който всъщност е ауспухът.