Смяната на маслото е най-основната процедура по поддръжка на автомобила. Смяната не се прави без причина - двигателното масло осигурява смазване и охлаждане на двигателя.

Това е един от компонентите, които губят качествата си бързо, особено ако двигателя се претоварва и няма достатъчно добро смазване, т.е. при шофиране на къси разстояния, особено в града. Смяната на маслото, винаги трябва да бъде съпроводена от смяна на маслен филтър. Масленият филтър пречиства двигателното масло от микроскопични замърсявания, които влияят върху работата на двигателя.

Съвременните производители предлагат масла със забележителна дълготрайнст и усойчивост срещу окисляване, които гарантират по-дълга защита срещу износване на автомобила. При използване на некачествени масла имаслени филтри двигателят може да се увреди бързо и безвъзвратно.

Собствениците на автомобили, които не са запознати отблизо с процедурата по смяна на маслото, често се объркват от това кога точно трябва да се извърши тя - в някакъв времеви срок или при изминаване на определени киломентри. Трябва да се запомни, че има две важни правила.

Какви са те и какво още трябва да знаете за смяната на моторното масло четете на Auto.blitz.bg.