• 2021 трябваше да е годината на Азия за българската инициатива, наречена „6А“, чиято цел е обикаляне на шестте континента с имена, започващи с „А“
  • Поради затваряне на границите в Монголия, планираната автомобилна обиколка с новия Land Rover Defender се отлага за догодина
  • Все пак, групата вече пътешества в руската част на Далечния изток и по специално – Байкал, Камчатка, Сахалин
  • Актуална информация от пътуването всеки може да проследи на фейсбук страницата: https://www.facebook.com/SixAJourney, както и на https://six-a.net/
След като КОВИД провали плана за автомобилната експедиция до Русия, Монголия и Казахстан през есента на тази година, групата на „6А“ (SIX-A”) все пак е на път.


Оригиналната програма следваше да включи Байкал и Камчатка в Русия, в Монголия – Гоби и Фестивал на орлите в Алтай, а на финала – Арал и Байконур в Казахстан. Подготовката отне месеци наред – оборудване на най-подходящия за целта автомобил, новия Land Rover Defender, финансово обезпечаване, осигуряване на визи и всякакви материали за дългия преход. Пет дни преди тръгването, на 3 септември 2021 г., Монголия затвори сухоземните си граници за чужденци. Така КОВИД се изпречи пред групата на „6А“ (SIX-A”) и не даде друг избор, освен да се отложи експедицията. Или пък не?


Когато идва буря, някои строят укрития, а други – вятърни мелници. С максимално позитивен поглед върху ситуацията решението дойде от самосебе си – да не се изоставя тази експедиция, а само да се модифицирана и напасне спрямо непреодолимите препятствия. Новият план включи: обиколка на най-голямото сладководно езеро в света – Байкал, посещение на един от последните непокътнати природни райски кътове – Камчатка, после – Златния рог и Владивосток, а крайната точка ще е остров Сахалин.


За финал, преди завръщането в България, са предвидени и няколко дни в Москва. Тръгването стана на 10 септември, а завръщането ще е на 28-ми. Информация и снимки от експедицията ще се подават в реално време на фейсбук профила: https://www.facebook.com/SixAJourney, ще се качат и на интернет страницата: https://six-a.net/.


Инициативата, наречена “ (SIX-A”) ще обикаля шестте континента, чиито имена започват с А. Африка и Антарктика вече са отбелязани на картата на групата като покорени. Остават Азия, Австралия и двете Америки от Патагония до Аляска. Азиатският маршрут стартира през тази есен, а през 2022 г. се очаква продължението му с местата, които КОВИД отложи.


За повече информация: https://www.facebook.com/SixAJourney