Серийното производство на руския електрически автомобил Evolut i-Pro започна в завод край Липецк. Заводът Motorinvest в района на Липецк има доста дълга, но малко известна история. През 2014 г. тук започнаха да се сглобяват SUV автомобили на Great Wall.

През 2016 г. компанията започна да сглобява модели на Changan, но проектът продължи само три години.

И ето го третия опит.

Марката Evolute е чисто руска, а моделите са китайски, на концерна Dongfeng (известен още като DFM в Русия). Първи на конвейера се качи седанът i-Pro, който ще бъде последван от кросоувъра i-Joy и минивана i-Van тази година. Всички са електрически.

Засега сглобката е организирана на базата на едрогабаритните агрегати. На пристигнал от Китай купета заедно със салона се монтират задната броня и елементите на задната оптика, монтира се изцяло ходовата част и силовия агрегат. 

В завода има цехове за заваряване и боядисване. Те ще започнат работа с оглед на ръста на локализацията. Щампованите елементи засега ще бъдат получавани от Китай, а след това производството им ще започне и с руски метал. Каросерията Evolute i-Pro е произведена от Nissan Bluebird Sylphy, която произвеждаше в АвтоВАЗ Nissan Almera.

За да научите повече, посетете auto.blitz.bg.