Както стана ясно преди три месеца, Renault-Nissan решиха да се оттеглят от директно представителство на българския пазар и да възложат дистрибуторския бизнес на подизпълнител.

Сега това вече е официално и Emil Frey Group поема тази задача у нас. Новият дистрибутор обаче ще отговаря само за марките Renault и Dacia, като Nissan най-вероятно ще бъде даден на Grand Automotive, които имат апетити и към продажбите на Toyota в България. Последното обаче все още не е официално потвърдено.

Това, което е вече официално е, че, като част от плана Renaulution, Renault Group преразглежда своята дистрибуторска схема. В този контекст е постигнато споразумение между Renault Group и Emil Frey Group за придобиване на дистрибуторския бизнес на Renault Group в България. С тази транзакция Renault Group има за цел допълнително да укрепи своята позиция на местно ниво благодарение на ефективен бизнес модел, подкрепящ както търговските амбиции, така и високите цели за удовлетвореност на клиентите.

За клиентите на Renault и Dacia тази смяна на собственост не представлява промяна, тъй като всички дейности на българския пазар ще продължат да се извършват чрез вече добре изградената търговска и сервизна мрежа. Компанията Рено Нисан България ЕАД променя името си в рамките на новата организация и става Кеос София ЕАД. Новото дружество продължава работа на същия адрес. Ръководството на Кеос София ЕАД поема Калина Йорданова в ролята на управляващ директор.

Emil Frey Group е семейна компания, основана в Швейцария през 1924 г. Дейността на компанията включва всички услуги, свързани с дистрибуцията и продажбата на дребно на нови и употребявани моторни превозни средства, включително внос и продажби на дребно, сервиз и дистрибуция на резервни части, финансиране и решения за мобилност. Групата присъства в 18 европейски страни, включително България.