Носителят на ФА Къп Арсенал надви драматично шампиона Ливърпул с 5:4 след изпълнение на дузпи на "Уембли" и спечели за 16-и път в историята трофея Къмюнити Шийлд - еквивалент на суперкупата в много други страни. В редовното време двата тима завършиха 1:1 след голове на Пиер-Емерик Обамеянг (12) и резервата Такуми Минамино (73) за шампионите, а регламентът не предвиждаше продължения. При дузпите сгреши единствено появилият се специално за тях Риан Брюстър, който прати топката в напречната греда. Срещата е своеобразно откриване на новия сезон в Англия и се игра пред празни трибуни заради рестрикциите, свързани с пандемията от коронавирус във Великобритания.

Мърсисайдци имаха предимство по отношение владеенето на топката и опитваха преса в половината на съперника, а в 7-ата минута Ван Дайк прати топката в мрежата. Холандският защитник засече центриране от фаул на Милнър, но попадението не бе зачетено правилно заради засада.

С първия си точен удар в мача Арсенал успя да поведе. В 12-ата минута Сака намери Пиер-Емерик Обамеянг, който със страхотен удар от границата на наказателното поле вкара красив гол във вратата на Алисон за 1:0. Габонският национал се разписа в трети пореден мач на "Уембли" и вече има пет попадения на този стадион. Нападателят посвети попадението на починалия на 43-годишна възраст актьор Чадуик Боузман, който игра главната роля в "Черната пантера".

Играчите на Юрген Клоп привидно имаха инициативата, но не успяваха да стигнат до сериозни положения пред вратата на Мартинес. Атаките на "артилеристите" бяха далеч по-опасни и Нкетия на два пъти бе изведен на добри позиции, но не успя да затрудни Алисон. На няколко пъти Робъртсън от Ливърпул се освободи отляво и отправи добри центрирания, но те не доведоха до нищо.

Winbet - победата е емоция! (18+)

След почивката в 51-ата минута Роберто Фирмино шутира от границата на наказателното поле, но топката премина покрай лявата греда на Мартинес. Пет минути след това „червените“ стигнаха до най-чистата си ситуация до момента. Робъртсън изведе Садио Мане с чудесно подаване отляво в наказателното поле. Сенегалецът се измъкна от защитата, но Мартинес скъси ъгъла и отрази удара на нападателя. На повторенията обаче се видя, че Мане бе в положение на засада, въпреки че такава не бе отсъдена. 

В 73-ата минута усилията на мърсисайдци дадоха резултат и влезлият като резерва Такуми Минамино отбеляза първия си гол за клуба. Мане прати топката към Салах в наказателното поле, тя се отклони от египтянина и падна много удобно за японеца, който я прати в мрежата за 1:1. Ситуацията бе разгледана с ВАР за игра с ръка на Салах, в крайна сметка попадението бе зачетено.

Садио Мане имаше страхотна възможност за пълен обрат в 81-ата минута, когато овладя топката брилянтно на гърди и се озова сам срещу вратаря Мартинес, който се намеси решително и предотврати попадение.

Най-чистото положение за "топчиите" през втората част дойде в 86-ата минута, когато Джо Уилок засече с глава центриране отдясно, но топката премина близо покрай вратата на Алисон. След това Мане центрира от фаул, но и ударът на Робъртсън с глава не намери целта.

В крайна сметка се стигна до дузпи. При тях само появилият се в добавеното време като резерва Риан Брюстър от Ливърпул сгреши, пращайки топката в напречната греда. Всички други бяха безпогрешни, а Пиер-Емерик Обамеянг изпъни последната дузпа и донесе трофея на Арсенал.

АРСЕНАЛ – ЛИВЪРПУЛ 5:4 след дузпи, 1:1 в редовното време
1:0 Пиер-Емерик Обамеянг (12), 1:1 Такуми Минамино (73)

ПРИ ДУЗПИТЕ
0:1 Мохамед Салах със страхотно изпълнение, Мартинес се хвърли обратния ъгъл
1:1 Рийс Нелсън изравнява с мощно изпълнение, Алисон се хвърли в другия ъгъл
1:2 Фабиньо отново дава преднина на Ливърпул с още една прецизно изпълнена дузпа
2:2 Ейнсли Мейтланд-Найлс вкарва с технично изпълнение
2:2 Риан Брюстър от Ливърпул греши, пращайки топката в напречната греда!
3:2 Седрик Соареш дава преднина на "артилеристите" с безапелационно изпълнение
3:3 Такуми Минамино изравнява резултата със силен удар
4:3 Давид Луис не остави никакви шансове за своя сънародник Алисон, който хвана ъгъла
4:4 Къртис Джоунс успя да реализира и да изравни резултата при ударите от бялата точка
5:4 Пиер-Емерик Обамеянг се разписа с техничен удар и донесе трофея на Арсенал

Съставите
АРСЕНАЛ (3-4-3): ​26. Емилиано Мартинес - 23. Давид Луис, 16. Роб Холдинг, 3. Киърън Тиърни (8331. Сеад Колашинац), 15. Ейнсли Мейтланд-Найлс, 25. Мохамед Елнени, 34. Гранит Джака, 2. Ектор Бейерн (5817. Седрик Соареш) - 77. Букайо Сака (8228. Джо Уилок), 14. Пиер-Емерик Обамеянг (к) ,  30. Едуард Нкетия (8224. Рийс Нелсън)
Мениджър: Микел Артета

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон - 26. Андрю Робъртсън, 4. Върджил ван Дайк, 12. Джо Гомес, 76. Нико Уилямс (5918. Такуми Минамино ) - 7. Джеймс Милнър (к) (598. Наби Кейта), 3. Фабиньо, 5. Джорджиньо Вайналдум (90+224. Риан Брюстър) - 10. Садио Мане, 9. Роберто Фирмино (8317. Къртис Джоунс), 11. Мохамед Салах
Мениджър: Юрген Клоп

Лондон, стадион "Уембли"
Съдия: Андре Маринър

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна