Днес предстои световната квалификация между Англия и Шотландия. Около състава на Гарет Саутгейт постоянно има някакви неясноти заради контузии или слаба форма на играчи. При „трите лъва“ обаче има един проблемен пост. Става дума за последния защитник на вратата, а именно вратаря. От години титуляр там е Джо Харт.

29-годишният юноша на Шрусбъри през лятото се оказа без място в Манчестър Сити, тъй като новият мениджър на тима Пеп Гуардиола обяви, че няма да разчита на Харт и привлече Клаудио Браво от Барселона. Така се стигна до преотстъпване на английския национал в Торино. Джо Харт вече има 10 мача за „биковете“, като в два от тях не допусна гол. Наред със стабилните прояви, той имаше и няколко фрапантни грешки в мачове на италианския тим.

Харт е поредното доказателство, че от времето на Питър Шилтън „трите лъва“ нямат вратар от топ класа. От неговите наследници най-близо до това определение беше Дейвид Сиймън. Бившият страж на Арсенал имаше неповторима харизма и невероятен рефлекс, но редица кошмарни грешки във важни мачове му попречиха да заеме място сред най-добрите вратари в света. Неговите наследници под рамката на Англия наследиха и склонността към гафове. При някои от изявите на Дейвид Джеймс, Пол Робинсън, Робърт Грийн и Скот Карсън феновете се чудеха дали да се смеят или да плачат.

Харт даде някакви надежди на Англия, но на Евро 2016 и той допусна гафове. Проблемите в началото на сезона, които имаше в Манчестър Сити, със сигурност не му дадоха повод да увеличи увереността си в собствените сили. Едва ли ще има изненадани, ако скоро Джо Харт загуби титулярното си място в националния отбор, но какви са вариантите за негов заместник. Представяме ви конкуренцията на стража в националния тим.

Фрейзър ФОРСТЪР (28 години, Саутхемптън)

Първият клуб в кариерата му беше Нюкасъл, но там не успя да пробие мястото на сигурния титуляр Шей Гивън. Това наложи Форстър да премине през Стокпорт и Бристъл, за да се окаже в Норич след настояване на мениджъра Пол Ламбърт. Фрейзър оправда доверието на шотландския специалист и със силните си изяви спечели трансфер в Селтик. С екипа на „детелините“ два пъти триумфира с титлата и Купата на страната. През 2013 година получи покана в националния отбор и трансфер в Саутхемптън, където е до момента. Показва стабилни изяви и благодарение на него „светците“ са сред отборите, които рядко получават голове.

Томас ХИЙТЪН (30 години, Бърнли)

Продукт на школата на Манчестър Юнайтед, но за шест години при „червените дяволи“ не изигра нито един мач. Игра често под наем, но трансфер в Кардиф му даде шанс за редовни изяви. Заради добри прояви на вратаря уелския клуб стигна до финала за Купата на Лигата през сезон 2011/12, където отстъпи на Ливърпул след дузпи, при които Хийтън спаси удар на Стивън Джерард от бялата точка. Титуляр в мачовете от Чемпиъшип обаче беше Томас Маршал и това наложи Том Хийтън да премине в Бристъл Сити, а оттам в Бърнли. С този отбор за първи път вратарят игра във Висшата лига, а вече беше на 28 години. Хийтън бе единственият вратар в английския елит, който участва без смяна във всички мачове на тима си през сезона. През това лято беше извикан в националния отбор директно от Чемпиъншип, след като Джо Харт получи контузия. В момента заема трето място във Висшата лига по процент на спасявания, нареждайки се след Клаудио Браво (Манчестър Сити) и Уго Лорис (Тотнъм). Скорошният мач между Манчестър Юнайтед и Бърнли беше поредното доказателство за майсторството на Хийтън. „Червените дяволи“ отправиха 37 удара към вратата му (13 от тях бяха в очертанията), но така и не успяха да вкарат гол в нулевото равенство.

Джордан ПИКФОРД (22 години, Съндърланд)

Вратарят е продукт на клубната академия, който вече имаше шанс да демонстрира класата си в долните дивизии, където игра под наем в Дарлингтън, Алфретън, Бъртън, Карлайл, Брадфорд и Престън. Пикфорд беше част от националните отбори на Англия във всички възрасти от 16 до 21 години. Изявите му в Престън дори предизвикаха интереса към него дори на Манчестър Юнайтед, но трансферът беше провален от уволнението на Луис ван Гаал. Джордан Пикфорд се върна при „черните котки“ и дори се превърна в титуляр, въпреки че е подложен на голямо изпитание. Тимът му често получава голове и е на последно място в класирането. От друга страна наличието на много работа в мачовете на Съндърланд, поддържа Пикфорд в добра форма. Първата му повиквателна в националния отбор беше през октомври, когато получи контузия Том Хийтън. Ако Фрейзър Форстър и Хийтън са резерви в националния отбор, може да се каже, че Пикфорд е бъдещето на „трите лъва“. Важното е да не се зарази от типичния за вратарите на английския национален отбор вирус на идиотските грешки.

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​