Челси срази Тотнъм с 2:0 в лондонското дерби от 23-ия кръг на английската Висша лига и подчини "шпорите" за пети пореден път във всички турнири, като четири от тези срещи са от настоящия сезон. Хаким Зиеш (47) и Тиаго Силва (55) вкараха головете за "сините", които спечелиха за първи път след четири безуспешни опита за първенство и са на точка след втория Ливърпул, който е с два мача по-малко.

Домакините имаха инициативата от самото начало и в рамките на четири минути на два пъти можеха да затруднят стража на Тотнъм Юго Лорис, който не трябваше да прави спасявания след ударите на Зиеш и Хъдсън-Одой. В 14-ата минута колегата му на другата врата Кепа Арисабалага направи спасяване след далечен удар на Хари Уинкс. Четири минути след това Мат Дохърти избута с ръката си Маланг Сар в гръб, след като нямаше никаква опция да играе с топката, а освен това, настъпи ужасно защитника по левия глезен. Ситуацията бе преразгледана, но бранителят на "шпорите" остана на терена.

Лека полека темпото на игра спадна и двата отбора дебнеха за шансове с бързи контраатаки. Челси изглеждаше по-настоятелният отбор, но не успяваше да порази вратата на Лорис. В 38-ата минута пък Райън Сесеньон от гостите отправи неточен удар, а минута след това Хари Кейн реализира попадение, но то бе отменено, след като английският нападател избута Тиаго Силва преди да завърши подаването от Бергвайн. В края на първата част Тиаго Силва отправи неточен удар с глава.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Скоро след почивката Хаким Зиеш (47) вкара феноменален гол след пас на Хъдсън-Одой и даде аванс на домакините, а секунди по-късно можеше да реализира и второ попадение, но този път Юго Лорис отрази удара на мароканеца. Малко по-късно Мейсън Маунт центрира от свободен удар в наказателното поле на гостите, а Тиаго Силва (55) се пребори с Бен Дейвис и Давинсон Санчес, за да удвои преднината на "сините". Гостите се опитаха да реагират мигновено и Хари Кейн свали топката с глава за Стивън Бергвайн, чийто удар от въздуха бе спасен от Кепа Арисабалага.

Играчите на Томас Тухел намалиха оборотите, но "шпорите" така и не съумяха да се възползват от шансовете си до края на срещата, създадени от Хари Кейн и Стивън Бергвайн.

След успеха си Челси събра 47 точки на третата позиция и са една след Ливърпул. Тотнъм остава седми с 36 точки.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В АНГЛИЯ