Съндърланд стана последният участник в плейофите на Чемпиъншип за място в елитната английска Висша лига през следващия сезон. "Черните котки" се класираха на шестата позиция след драматичен развой на последния 46-и кръг от редовния сезон на Чемпиъншип. 

Преди началото на кръга Милуол беше шести, но лондончани отстъпиха от Блекбърн с 3:4 след късен обрат, а другият претендент за шестото място Уест Бромич Албиън отстъпи с 2:3 на Суонзи. "Черните котки" се възползваха от тези развои и спечелиха убедително с 3:0 при визитата на Престън.

Така Съндърланд и Блекбърн завършиха редовния сезон с по 69 точки, но по-добрата голова разлика изпрати „черните котки“ в плейофната схема срещу Лутън, който завърши трети. Блекбърн и Милуол завършиха съответно на 7-а и 8-а позиция.

Бърнли стана шампионът в Чемпиъншип преди няколко кръга и завърши сезона със 101 точки, а Шефилд Юнайтед завърши втори с 91 пункта и също спечели промоция за Висшата лига.

В зоната на плейофите попаднаха Лутън, Мидълзбро, Ковънтри и Съндърланд. Един от тези отбори ще бъде третият участник във Висшата лига през сезон 2023/2024. Както стана ясно, „шапкарите“ ще се изправят срещу Съндърланд, докато Мидълзбро на Майкъл Карик ще мери сили срещу Ковънтри на полуфиналите, а победителите влизат в директна битка за място в елита.

Всички резултати от последния 46-и кръг в Чемпиъншип:
Бирмингам – Шефилд Юнайтед 1:2
Бърнли – Кардиф 3:0
Хъдърсфилд – Рединг 2:0
Лутън – Хъл Сити 0:0
Мидълзбро – Ковънтри 1:1
Милуол – Блекбърн 3:4
Норич – Блекпул 0:1
Престън – Съндърланд 0:3
Куинс Парк Рейнджърс – Бристол Сити 0:2
Суонзи – УБА 3:2
Уотфорд – Стоук сити 2:0
Уигън – Родъръм 0:0