Собственикът на Астън Вила Ранди Лърнър е продал отбора на китайски бизнесмен, който на всичко отгоре е фен на отбора. Д-р Тони Кся, който на младини е играл футбол като нападател, е броил 78 милиона евро за 100% от акциите.

Сделката чака одобрение от Футболната лига на Англия, както и от Премиер лийг.

Американският милиардер Ренди Лърнър купи клуба от Бирмингам през 2006 година за 62,2 млн. паунда, но през 2014-а го обяви за продажба, припомня „Би Би Си”. Новият собственик притежава холдинговата компания "Рекон груп", държаща мажоритарния пакет акции в пет други фирми, пуснати на борсата в Хонконг и Китай. Компанията има 35 000 служители в 75 държави.

В официалното прессъобщение на Астън Вила се казва, че Тони Кся е играл футбол като нападател в колежа, а спортът е негова страст. Той е фен на клуба от много години и е доволен, че сега ще горъководи..

Желанието на бизнесмена е да направи бирмингамци най-популярният футболен клуб сред китайските фенове, а първата му цел е завръщане на тима във Висшата лига. Очаква се скоро Вила да обяви и новия си мениджър. Засега се спрягат имената на Найджъл Пиърсън и Роберто ди Матео.

Бившият български играч и легенда на Вила - Стилиян Петров, пък е готов да се завърне в игра и да помогне на клуба да се върне в английския елит.

"Очаквам да се върна отново във футбола. Казах на Астън Вила, че съм готов да започна сезона с тях. Очевидно те имат право на първи избор. Разговарях с лекарите и фитнес треньорите и всички дадоха своето мнение, получих много позитивни отзиви. Работя по идеята от година и половина, и се вълнувам много", обяви преди близо месец Стенли.