Устремилият се към титлата Манчестър Сити сложи край на кошмарната си серия от три загуби във всички турнири и срази като гост Тотнъм с 3:1 на „Уембли” в среща от 34-ия кръг на английската Висша лига. Така "гражданите", които през седмицата отпаднаха от Ливърпул в Шампионската лига, може още утре да се поздравят като шампиони, ако Манчестър Юнайтед загуби домакинството си срещу Уест Бромич.

Габриел Жезус (22) даде преднина на „гражданите”, а Илкай Гюндоган (25-дузпа) удвои аванса им. Още преди почивката Кристиан Ериксен (42) намали, а след нея Рахим Стърлинг (72) оформи крайния резултат.

Играчите на Хосеп Гуардиола доминираха още от началото и още в 4-ата минута Лерой Сане нацели дясната греда след пас на Рахим Стърлинг. Последваха пропуски на Стърлинг и Де Бройне, за да се стигне до 22-ата минута, в която Компани намери Габриел Жезус и бразилецът вкара първия гол в мача. Секунди по-късно Стърлинг излезе сам срещу вратаря на домакините. Юго Лорис излезе и повали английския национал, като останаха съмнения, че е направил това в наказателното поле, но всъщност то започна извън него. Съдията отсъди дузпа и Илкай Гюндоган се разписа от бялата точка за 0:2. След това Лорис успя да предотврати трети гол, след като спаси удар на Давид Силва.

В края на полувремето “шпорите” се вдигнаха в атака и три минути преди почивката датчанинът Кристиан Ериксен намали на 1:2 след асистенция на голмайстора Хари Кейн.

След почивката домакините имаха предимство и непрекъснато атакуваха, а „гражданите” изглеждаха разколебани. В 64-ата минута Габриел Жезус пропусна сам срещу Лорис, а след това и Рахим Стърлинг пропусна при добавката. В 72-ата минута Стърлинг се реваншира и оформи крайното 1:3.

Така Манчестър Сити събра 87 точки на върха и при нова победа ще се поздрави с титлата, но това може и да не се налага, ако Манчестър Юнайтед загуби утре от Уест Бромич и остане на 16 точки зад градския си съперник пет кръга преди края на сезона. Тотнъм допусна първа загуба от 14 мача и е четвърти с 67 точки.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА