Шампионът Ливърпул и лидерът във временното класиране на Висшата лига Манчестър Юнайтед завършиха 0:0 на "Анфийлд" в 205-ото издание на голямото дерби в Англия. Така разликата разликата между двата най-успешни клуба на Острова и след 19-ия кръг остава три точки в полза на "червените дяволи", които не са губили като гости за първенство от близо година – 12 победи и 4 равенства. За последно воденият от Оле Гунар Солскяер падна именно на "Анфийлд" с 0:2 на 19 януари миналата година. Мърсисайдци пък продължиха страхотната си серия и са без загуба у дома в 68 поредни шампионатни срещи, но не са печелили от четири кръга, три равенства в тях, а в последните три не успяха да се разпишат, което им се случва за първи път от март 2005 година.

Домакините притиснаха съперника сериозно в първите минути и още в 3-ата Шакири пусна отличен пас към Робъртсън, но той шутира встрани от вратата. Секунди след това Тиаго намери добре Александър-Арнолд в наказателното поле на Юнайтед, но атаката на "червените" пропадна. След това Бруно Фернандеш от гостите опита да изведе Рашфорд зад гърба на отбраната, но без успех. Последваха пропуски на Робъртсън и Шакири, които също не намериха целта.

"Червените дяволи" получиха пряк свободен удар в 33-ата минута на около 22-23 метра от вратата на домакините и Бруно Фернандеш шутира опасно, но топката профуча близо до гредата. Ливърпул отговори с лек удар на Фирмино, след като Салах направи всичко необходимо да затрудни отбраната на гостите. До края на полувремето домакините продължиха да владеят повече топката, но не създадоха сериозни опасности пред противниковата врата, а в 43-ата минута Пол Погба центрира остро в наказателното поле на мърсисайдци, но не успя да намери свой съотборник.

 Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

След почивката в 50-ата минута Мане опита удар към вратата на гостите, но не намери целта. Три минути по-късно Фабиньо се намеси отлично при опасна атака на "червените дяволи", а топката излезе в корнер. В 65-ата минута Бруно Фернандеш шутира от далечна дистанция, но прати топката право в ръцете на Алисон. Секунди след това влезлият като резерва Единсон Кавани бе фаулиран грубо от Фабиньо пред наказателното поле на домакините, а от последвалия пряк свободен удар Рашфорд шутира в стената.

Пол Погба насочи топката към вратата на Ливърпул в 72-ата минута с глава след центриране от корнер, но ударът беше слаб и не затрудни Алисон. По-добрата игра на гостите в тези минути можеше да доведе до гол в 75-ата минута, когато Бруно Фернендеш засече центриране по земя отляво, но Алисон спаси. Мърсисайдци отвърнаха с шут на Тиаго Алкантара три минути по-късно, но този път Де Хеа показа класа и отрази удара.

В 82-ата минута гостите организираха бърза контраатака, но в последния момент Фабиньо изби топката от краката на Рашфорд. Секунди по-късно Погба имаше прекрасен шанс за гол, но ударът му от близка дистанция бе отразен с вещина от Алисон. До края не се стигна до опасност пред двете врати и двата тима поделиха по точка.

След равенството Манчестър Юнайтед остава лидер с 37 точки и две повече от втория Лестър, а Ливърпул е трети с 34. Манчестър Сити е пети с 32 точки, но и два мача по-малко, а ако ги спечели, ще измести "червените дяволи" от върха.

ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 0:0

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Фабиньо, Хендерсън, Робъртсън, Вайналдум (89-Милнър), Тиаго Алкантара, Шакири (76-Джоунс), Салах, Мане, Фирмино (85-Ориги)
Мениджър: Юрген Клоп (Германия)

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан-Бисака, Линдельоф, Магуайър, Шоу, Фред, Погба, Мактоминей, Бруно Фернандеш (90-Грийнууд), Рашфорд, Марсиал (61-Кавани)
Мениджър: Оле Гунар Солскяер (Норвегия)

Ливърпул, стадион "Анфийлд"
Съдия: Пол Тиърни
Жълти картони: Шакири, Фабиньо (Ливърпул)

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА