На първата си пресконференция като мениджър на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо защити личната си позиция за използване на млади играчи в отбори, които води. Той дори беше абсолютно категоричен в бройката на младоците, на които е дал път в мъжкия футбол – точно 49.

„Никога не съм използвал млади играчи просто защото трябва. Правя го, тъй като съм убеден в правилността на решението в определения момент. Дал съм път на 49 футболисти – някои от тях са големи имена, победители от Шампионската лига, играят на европейското първенство за националните си отбори“, заяви Специалния.

На пресконференцията Моуриньо не обяви пълния списък на въпросните футболисти, но британското издание „Дейли Мирър“ направи проучване и посочи всички млади играчи, получили шанс в мъжкия футбол от треньора Жозе Моуриньо. Бройката наистина е точно 49.

БЕНФИКА
1.Диого Луиш (2000)
Нападателят има честта да е № 1 в списъка на талантите, получили шанс от Моуриньо. Кариерата му в Бенфика не потръгна и смени няколко отбора за 8-9 години, за да завършив Аполон (Лимасол). В момента е финансов съветник в банка.

2.Жералдо Алвеш (2000)
След дебюта си в Бенфика при Моуриньо, братът на португалския национал Бруно Алвеш игра за няколко клуба в Европа – включително АЕК и Стяуа. Все още играе в Румъния за Астра (Гюргево).

УНИАО ЛЕЙРИЯ
3.Жоао Пауло Андраде (2001)
Дори беше капитан на отбора при Моуриньо, но кариерата му тръгна надолу след трансфера в Порто през 2006 година. В последните години играе в Кипър, като през миналия сезон беше в АЕЛ Лимасол.

ПОРТО
4.Рикардо Коща (2002)
Беше привлечен от втория отбор на Порто и направи добра кариера, в която имаше върхови моменти във Волфсбург и Валенсия. Записа 22 мача за националния отбор на Португалия. В момента е част от испанския Гранада.

5.Жока (2002)
Изигра само два мача за първия отбор на „драконите“ и след това смени 13 отбора за 12 години.

6.Уго Луз (2003)
Още един, който не успя да направи голяма кариера във футбола. Игра предимно в малки португалски отбори и имаше двегодишен престой в румънския Васлуй. През миналата година сложи край на кариерата си.

7.Рейналдо (2003)
Изигра само един мач за първия отбор, а за последващата му кариера няма почти никакви данни.

8.Елиаш (2003)
Бразилският халф изигра само един мач за Порто и след това смени няколко отбора в Португалия. Игра в родината си и Кипър. През последните четири години беше част от Берое (Стара Загора), където успя да се превърне в любимец на феновете. От новия сезон ще играе за Верея.

9.Бруно Мораеш (2003)
Привлечен от Сантос като тийнейджър. Записа 17 мача за Порто, но след това три пъти беше преотстъпван под наем. Игра и в Унгария, но се върна в Португалия, където през новия сезон ще бъде във втора дивизия. Бруно Мораеш е по-големият брат на бившия играч на ЦСКА Жуниор Мораеш, който в момента е в Динамо (Киев).

10.Уго Алмейда (2003)
В момента е част от изпадналия от Бундеслигата Хановер, но преди това имаше успешни престои във Вердер и Бешикташ. Централният нападател има 19 гола в 57 мача за националния отбор на Португалия и игра на две европейски и две световни първенства.

11.Педро Рибейро (2004)
Още един футболист с един мач за Порто. След това не напусна пределите на Португалия. Носи екипите на местни клубове и сега е в Пеняфиел.

12.Бруно Вале (2004)
Вратарят изигра само един мач за „драконите“ и последваха пет преотстъпвания под наем. В момента е част от Аполон (Лимасол).

13.Андре Вилас Боаш (2004)
Не! Този е друг. Това не е бившият треньор на Порто, Челси, Тотнъм и Зенит (Andrе Villas-Boas). Този (Andre Vilas Boas) е дефанзивен халф и в последните пет години играе за Рио Аве.

ЧЕЛСИ (първи престой)
14.Стивън Уот (2005)
Изигра само един мач във Висшата лига за Челси, като в двубоя срещу Нюкасъл влезе като резерва в 89-ата минута на мястото на Иржи Ярошик. В момента е част от Хейстингс Юнайтед в седма дивизия, където е играещ треньор.

15.Лени Пиджли (2005)
Вратарят е известен е най-вече с това, че беше в центъра на празненствата за титлата през 2005 година. В последния мач от сезона влезе като резерва на мястото на Карло Кудичини. Скоро след това започна скитането му по долните нива на английския футбол и за последно беше във Форест Грийн в пета дивизия.

16.Антъни Грант (2005)
След дебюта си в Челси имаше няколко преотстъпвания на други отбори. След това записа успешен престой в Саутенд. В момента е част от Порт Вейл.

17.Джими Смит (2006)
Дебютира през месец май 2006, но направи само един мач за Челси във Висшата лига. След серия наеми игра за Лейтън Ориент, а в момента е в Кроули Таун.

18.Бен Сахар (2007)
Влезе три пъти като резерва във Висшата лига за „сините“, след което последваха наемите. Имаше престои в Холандия, Израел, Франция и Германия. Игра с постоянни договори в Еспаньол и Вилем II, а сега е в Апоел Беер Шева.

19.Майкъл Уудс (2007)
Продукт на школата на Лийдс, Уудс два пъти влезе като резерва за Челси в мачове от ФА Къп. След серия от контузии беше освободен през 2011 година. Започна да играе по долните дивизии и сега е в Хартлипул Юнайтед (Лига 2).

20.Сам Хичънсън (2007)
След дебюта си през 2007 година Хъчинсън беше ударен от няколко сериозни контузии, които го принудиха на 21-годишна възраст да прекрати кариерата си. След като коленете му оздравяха, се върна на терена и в момента играе за Шефилд Уензди.

ИНТЕР
21.Давиде Сантон (2008)
Играеше силно за „нерадзурите“ при Жозе Моуриньо, но след това беше сполетян от тежка контузия и неуспешен престой в Нюкасъл. В момента отново е в Интер.

22.Рене Кърхин (2009)
Словенският талант не се задържа дълго в Интер. Година след дебюта си премина в Болоня. В момента играе за испанския Гранада.

23.Джулио Донати (2009)
Защитникът дебютира за „нерадзурите“ в мач за Купата на Италия, но не успя да запише мач в Серия „А“. Последваха наеми в Серия „Б“. През 2013 година премина в Байер (Леверкузен), а от началото на годината е част от Майнц.

24.Франческо Болдзони (2009)
Бившият младежки национал на Италия дебютира в Серия „А“ през май 2009, но това беше единственият му мач за първия отбор на Интер. В момента е във втородивизионния Новара.

25.Ален Стеванович (2010)
Сръбското крило изигра един мач в италианския елит под ръководството на Моуриньо и след това беше трансфериран в Торино. През миналата година се завърна в родината си и подписа с Партизан.

РЕАЛ (МАДРИД)
26.Хуан Карлос (2010)
Влезе на мястото на Анхел ди Мария при победата над Депортиво (Ла Коруня) в първенството, но това беше единственият му мач за отбора. Премина в Брага, който го даде под наем на четири испански клуба, но така и не го използва в собствения си състав.

27.Пабло Сарабия (2010)
В един мач от Шампионската лига влезе като резерва и след това премина в Хетафе. За пет година в клуба изигра 145 мача, а наскоро се присъедини към Севиля.

28.Антонио Адан (2010)
Вратарят изигра общо 18 мача за Реал (Мадрид) във всички турнири, а в момента е титуляр на Бетис.

29.Алваро Мората (2010)
В момента е една от най-актуалните трансферни цели в Европа. През това лято се върна в Реал (Мадрид), който се възползва от правото си да го откупи от Ювентус. „Белият балет“ обаче едва ли ще го задържи и се очаква нападателят отново да бъде продаден. Дори Моуриньо го иска в Манчестър Юнайтед.

30.Алекс Фернандес (2011)
След един мач за първия отбор на Реал (Мадрид) и успешно представяне в юношеските национални отбори на Испания, халфът премина в Еспаньол през 2013 година. През миналия сезон игра за Рединг под наем.

31.Начо (2011)
Все още е в Реал (Мадрид), където редовно е използван. През 2013 година дебютира за националния отбор.

32.Томас Мехиас (2011)
Вратарят получи шанс само в един мач от Примера дивисион и беше използван предимно от втория и третия отбор на Реал (Мадрид). След престой под наем в Мидълзбро, английският клуб реши да го откупи през 2014 година, но използва Мехиас като резерва.

33.Хесе (2011)
Все още е на „Сантяго Бернабеу“, но предимно е резерва в отбора на Зинедин Зидан. Има мачове за младежкия национален отбор на Испания.

34.Хоселу (2011)
Вкара гол още в при дебюта си в Примера дивисион в края на сезон 2010/11. Не успя да се наложи в първия отбор на Реал (Мадрид) и през 2012 година премина в Хофенхайм. Прекара една година в Хановер, а през миналото лято Сток Сити плати 5,75 милиона паунда за нападателя, който не успя да блесне при „грънчарите“.

35.Хорхе Касадо (2011)
Изигра над 100 мача за втория отбор преди да дебютира за първия тим в мач за купата. След това носи екипа на Бетис, а от миналата година е част от втородивизионния Понферадина.

36.Педро Мендеш (2011)
Игра при победата над Аякс в Шампионската лига, но скоро след това се върна в Спортинг (Лисабон). В момента играе за френския Рен.

37.Хосе Родригес (2012)
Халфът изигра четири мача за „белия балет“. В момента е част от германския Майнц, след като преди това един сезон игра за Галатасарай.

38.Денис Черишев (2012)
След дебюта си игра под наем в Севиля и Виляреал. През миналия сезон се завърна на „Сантяго Бернабеу“ и ще бъде запомнен, че заради него Реал (Мадрид) беше изхвърлен от Кралската купа, тъй като игра срещу Кадис въпреки наказание от миналия сезон. През пролетта беше преотстъпен на Валенсия. През това лято се завърна във Виляреал с постоянен договор.

39.Каземиро (2013)
През миналия сезон се утвърди като важен играч под ръководството на Зинедин Зидан. Беше титуляр във финала на Шампионската лига срещу Атлетико (Мадрид).

40.Фабиньо (2013)
През миналата година напусна за постоянно „Сантяго Бернабеу“ в посока Монако, след като един сезон беше при „монегаските“ под наем. 22-годишният бразилски национал беше резерва на Дани Алвеш по време на Копа Америка 2015.

41.Омар Маскарел (2013)
Дефанзивният халф все още е в Реал (Мадрид), въпреки че не е част от първия отбор. Имаше престои под наем в Дарби Каунти и Спортинг (Хихон).

42.Диего Йоренте (2013)
Талантлив защитник, който през миналия сезон натрупа много опит в престоя си под наем в Райо Валекано. Дебютира и за националния отбор на Испания.

ЧЕЛСИ (втори престой)
43.Томаш Калас (2013)
Изигра два мача във Висшата лига за „сините“ и показа обещаващи качества, но след беше преотстъпен на Кьолн, а в последните два сезона игра под наем в Мидълзбро.

44.Люис Бейкър (2014)
Дебютира във ФА Къп, но все още няма мач във Висшата лига. Беше преотстъпван на Шефилд Уензди и Милтън Кийнс Донс. През миналия сезон впечатли с изявите си под наем във Витес и през следващия шампионат ще продължи да носи екипа на холандския тим.

45.Джон Суифт (2014)
Дебютира в първенството в края на сезон 2013/14, но последваха наеми в други отбори. През миналия сезон се представи силно в Брентфорд и през това лято го върнаха на „Стамфорд Бридж“.

46.Доминик Соланке (2014)
Нападателят игра за Челси в Шампионската лига през сезон 2014/15, а през миналия шампионат се представи силно във Витес. Вкара седем гола в 25 мача за холандския клуб и сега отново е част от „сините“.

47.Андреас Кристенсен (2014)
Дебютира в Купата на Лигата през октомври 2014 година. През миналия сезон игра под наем в Борусия (Мьонхенгладбах), където беше обявен за играч на сезона. Предстои му още една година в германския клуб.

48.Рубен Лофтъс-Чийк (2014)
Най-успешният продукт на школата на Челси в последните години. Редовно играе за първия отбор на „сините“ след дебюта си. Забележителното е, че все още не е бил преотстъпван на друг тим.

49.Бертран Траоре (2015)
Националът на Буркина Фасо е последният играч, на Челси, дебютирал при Жозе Моуриньо. Вече успя да натрупа 10 мача за „сините“ във Висшата лига.