Сезонът във Висшата лига е изключително интригуващ, лидерът в класирането е направо сензационен, а най-добрите играчи в първенството са изненадващи. Едва ли са били мнозина тези, които преди началото на шампионата да са заложили на силно представяне на Джейми Варди, Рияд Марез, Рос Баркли и Кевин де Бруйне, който вече имаше неуспешен престой в Челси. Точно тези футболисти обаче са определящите за представянето на своите отбори. Дори Мануел Пелегрини призна, че играта на Манчестър Сити страда, откакто Де Бруйне се контузи и е извън игра.

Най-голямата изненада обаче е един 28-годишен полузащитник, роден на намиращия се в Индийския океан остров Реюнион. Това е атакуващият халф на Уест Хям Димитри Пайе, който безспорно е трансферът на сезона. През лятото „чуковете“ платиха на Олимпик (Марсилия) осемцифрена сума за френския национал, но малцина са очаквали, че Пайе ще се превърне толкова бързо в определящ фактор за представянето на тима от „Ъптън Парк“. За това, което прави халфът от началото на сезона, феновете на Уест Хям трябва да благодарят предимно на двама души – Антони Пайе, бащата на футболиста, и на Марсело Биелса.

Аржентинският специалист, известен с прякора си Лудия, беше треньор на Димитри Пайе в Олимпик (Марсилия). Когато разбира, че халфът ще премине в Уест Хям, за да играе под ръководството на Славен Билич, Биелса вдига телефона и се обажда на хърватина. Лудия най-искрено съветва Билич да даде свобода на действие и да се довери напълно на идеите на футболиста, като го използва на върха на диаманта в халфовата линия. Мениджърът на „чуковете“ явно се е вслушал в съвета на аржентинеца, а Пайе вече направи нещо, което рядко е постигано от нов играч в Англия – направи своеобразен дабъл дабъл (поне 10 гола и 10 асистенции за тима).

До момента френският национал има 11 попадения за „чуковете“ във всички турнири и 10 голови подавания. Головете от пряк свободен удар се превръщат в запазена марка на халфа. Той вече има три попадения от фаул във всички турнири от началото на сезона. В английския елит има само един играч с повече голове от пряк свободен удар през този шампионат – Вилиан (Челси) с шест. Последният, който стана жертва на прецизността на Пайе, беше вратарят на Манчестър Юнайтед Давид де Хеа във вчерашния четвъртфинал за ФА Къп (1:1). В 68-ата минута играчът на Уест Хям беше толкова сигурен при брилятнтото си изпълнение на фаул, че тръгна да ликува още преди топката да спре в мрежата.

Това, което Биелса знаеше, а за останалите специалисти вероятно се оказа тайна, е че Димитри Пайе не вирее в среда на конкуренция. В Лил той беше в сянката на Еден Азар и впечатли едва след продажбата на белгиеца в Челси. В Олимпик (Марсилия) Пайе беше в сянката на Матийо Валбуена, който беше основният плеймейкър на тима, и това явно го депресираше. Преди да отиде в Уест Хям, французинът винаги блестеше чак във втория си сезон в някой клуб.

Благодарностите към Антони Пайе трябва да бъдат отправени заради упоритостта в опитите му да убеди своя син да се пробва за втори път във френския футбол. През 2003 г. 17-годишният Димитри е отпратен от школата на Льо Авър, тъй като не бил достатъчно добър за Лига 2. Отчаяният халф се връща на остров Реюнион и не иска да чуе за връщане във Франция две години по-късно, когато получава покана от Нант. При „канарчетата“ също не му е лесно и трябва да работи като продавач в магазин за спортно облекло, за да допълва заплатата си от клуба.

Сега вече Пайе печели достатъчно от футбола. Според условията на наскоро подписания нов петгодишен договор с Уест Хям той ще получава по 125 000 паунда на седмица, като отхвърли двойно по-голяма заплата, предложена му от китайския Шанхай Шенхуа.

Само за няколко месеца Димитри Пайе се превърна в любимец на феновете на Уест Хям. Те го определят за най-качественото попълнение на тима от Карлос Тевес насам и го сравняват с Паоло ди Канио. Освен това измислиха песен за французина, в която се пее, че е по-добър от Зинедин Зидан. Фризьорските салони около „Ъптън Парк“ пък вече задължително предлагат направа на прическа като на Пайе, а това е хитът сред децата на привържениците на „чуковете“.

Дори мениджърът на тима Славен Билич обяви, че му трябват уроци по поезия, за да може по най-добър начин да опише представянето на французина. Самият футболист признава, че би изпитал истински стрес от подобно внимание, ако не е имал нужния бекграунд за поведението, страстта и отдадеността на феновете на Уест Хям и всички, свързани с клуба.

„Има две големи разлики между френското и английското първенство. Първата е страстта на феновете. Няма значение дали сме домакини или гости. Стадионите винаги са пълни, а нашите привърженици ни следват навсякъде. Другата разлика е в стила на игра. Тук има много повече физическо натоварване и ритъмът е по-бърз. Много добре бях запознат какво представлява Уест Хям и какви са неговите фенове. Това го разбрах още в Лил от бившия ми съотборник Джо Коул, който е юноша на „чуковете“. Той говореше с такава страст на Уест Хям и страдаше при загубите на тима. Когато дойдох в клуба, забелязах много прилики със Сент Етиен, заради стадиона и отдадеността на феновете, които са луди по своя отбор и не пропускат мач. Посрещането, което получих, беше невероятно и никога няма да го забравя“, разкрива Пайе.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

 Резултати, програма и класиране в Англия - ТУК !!!