Новият съсобственик на Нюкасъл Аманда Стейвли предизвика вълна от коментари, след като обяви шампионската титла като цел №1 за „свраките“. Клубът от „Сейнт Джеймсис Парк“ не е ставал шампион на Англия от 1927 г.

Сега обаче Нюкасъл, според британските медии, става най-богатият клуб в света, след като „Саудитската обществена инвестиционна фондация“ купи клуба срещу 300 милиона паунда. Стейвли е една от основните движещи сили на сделката, която се готвеше от 2017 г. насам. Именно заради това личността ѝ предизвиква огромен интерес сред феновете на спорта. Все пак са редки случаите, в които жена става главна фигура във футболен клуб.

Аманда Люис Стейвли е родена на 11 април 1973 г. в Йоркшир. Според източниците, богатството ѝ се оценява на 110 милиона паунда. Сега чрез своята компания „PCP Capital Partners“ тя ще получи 10% от собствеността на Нюкасъл и ще заеме място в Борда на директорите.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

През 2001 г. Стейвли се запознава с принц Андрю – третият син на кралица Елизабет II, като двамата след това имат двегодишна връзка. Херцогът на Йорк я кани на гости в Бъкингамския дворец, където тя получава одобрението на кралицата и нейния съпруг принц Филип. Счита се, че след одобрение от своите родители, той дори е направил предложение за брак, което Аманда отхвърля.

През 2013 г. блондинката сключва брак с иранския бизнесмен Мердад Годоуси. При преминаването на медицинските прегледи преди сватбата тя открива, че има болест на Хънтингтън – нелечимо дегеративно заболяване, което се отразява на човек с напредването на възрастта. В случая става дума за наследствена обремененост, тъй като майка ѝ също страда от заболяването.

При Аманда Стейвли болестта в момента е в латентен стадий, но може да бъде отключена във всеки един момент в резултат на стрес или напрежение.

Блондинката е истински гений и още на 16-годишна възраст е приета в Кембридж. Тя обаче е принудена да напусне университета заради здравословни проблеми в семейството. Баща ѝ Робърт, земевладелец в Северен Йоркшир, получава инфаркт. При майка ѝ се появяват първите симптоми на Хънтингтън. Самата тя от напрежението получава хранително разстройство.

На 23-годишна възраст Аманда успява да изтегли банков заем от 180 000 паунда и да отвори собствен ресторант в село Ботисхам, близо до Кеймбридж. За да пести пари и да погасява кредита, тя работи като готвач и сервитьор. Често остава до 4 часа сутринта. Едновременно с това продължава обучението си в университета, а за да се финансира допълнително работи и като манекен.

Заради близостта на ресторанта ѝ до хиподрума за конни надбягвания в Нюмаркет, чести посетители са собствениците на състезателни коне. Едни от тях са членовете на дубайската управляваща фамилия Мактум, които притежават конюшни в Англия. Покрай такава клиентела Аманда Стейвли бързо навлиза в техните кръгове.

Започва различни бизнеси с богаташите и самата тя успява да натрупа огромно състояния. Има собствена къща в Дубай и луксозен апартамент в тузарския лондонски квартал „Парк Лейн“. В момента оглежда панорамен апартамент с изглед към река Тайн в Нюкасъл.

През 2009 г. е първият ѝ сериозен допир с футбола. Тогава изиграва посредническа роля при сделката за покупката на Манчестър Сити между Таксин Шинаватра и шейх Мансур. През 2016 г. със своята фирма „PCP Capital Partners“ участва в консорциум, който прави неуспешен опит да купи акции на Ливърпул.

Сега вече Аманда е съсобственик на Нюкасъл и една от най-важните задачи е да бъде решено бъдещето на мениджъра Стив Брус. Вчера, при обявяването на шампионската титла във Висшата лига като приоритетна цел, блондинката сподели, че все още няма решение по треньорския казус. Според слуховете, най-вероятно 60-годишният специалист ще бъде уволнен.
По материали от британските медии,
Веселин Русинов, БЛИЦ СПОРТ